IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Газовият хъб "Балкан" ще е незаобиколим фактор в Европа

Тази година ще е добра за газовата инфраструктура, смята премиерът

10:15 | 21.03.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Газовият хъб "Балкан" ще бъде незаобиколим фактор на Балканите и в Европа, заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строителството на компресорната станиция "Нова Провадия" край с. Ветрино, излъчена в профила на премиера във Facebook.

По проект на мястото ще бъдат поставени четири реверсивни компресора на американската компания Solar, чието строителство беше прегледано днес.

Пусковият срок на тази станция ще бъде средата на септември 2021 година, уточни директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

мс мс

Строително–монтажни работи на компресорната станция „Нова Провадия“. Източник: Министерски съвет

"Това са т.нар. газови магистрали на "Газовия хъб "Балкан", поясни още Борисов и допълни, че инвестицията е 360 млн. лева. Тя ще позволи в следващите десетилетия "българите да получават транзитни такси от всеки, които иска да получава газ".

В инспекцията премиерът е придружен още и от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя уточни, че работата по интерконектора с Гърция (IGB) в момента продължава без забавяне.

"Тази година ще е много добра за газовата инфраструктура", добави още Бойко Борисов.

Малко по-късно премиерът, заедно с енергийният министър, инспектираха и изграждането на подстанция и електроповод в Североизточна България, който свързва България с Гърция и Румъния. Инвестицията в електропреносната ни мрежа е над 220 милиона лева, уточни Борисов във Facebook.

Бойко Борисов посети и подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). През подстанцията преминава електропроводът към подстанция "Бургас" до подстанция "Марица-изток", който е обявен за обект от общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, уточняват от правителствената пресслужба.  

60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лева са безвъзмездна помощ от ЕС и по линия на европейския финансов "Механизъм за Свързване на Европа". Общо проектът е на стойност от 220 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Борисов на 60 е като Живков на 80 ... кофти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
Друсането в жипа и криенето по ловни стопанства на авери е вредно за мозъчната дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
преяде с власт ... трудно я храносмила вече , може да се натрови .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Хайде СТИГА! Хайде малко да се уважаваме - имам предвид и медиите, като не отразяваме налудничави неща. Вчера *** почна да произвежда ваксини, днес получава евтина газ. Това просто момче от антуража на Бой Тошо, в който се натисна, за да влезе там, колкото по-стар и грозен става, толкова повече ужасяващи небивалици ръси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още