IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ат. Пеканов: Цената на ваксините е нищожна за икономическото възстановяване

Грешката при разпределението на ваксините в ЕС е на ниво национални правителства, категоричен е икономистът

13:41 | 21.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на ваксините е нищожна спрямо загубите, които България търпи от коронавируса, от несигурността и липсата на икономическо възстановяване, заяви пред БНР икономистът Атанас Пеканов от Австрийския институт по икономически изследвания. Експертът е част от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Той критикува решението на правителството да поръча най-много дози от евтината ваксина на AstraZeneca и смята, че така страната ни се е опитала "да мине тънко".

Икономистът призна, че когато България направи поръчката на ваксините не е имало репутационен проблем с тях. "Проблемът дойде в последните седмици. Истината е, че става въпрос за спестяване на средства и в момента си плащаме за това", каза още Пеканов.

Той е категоричен, че грешката при разпределението на ваксините в ЕС е на ниво национални правителства и допълни, че Брюксел е решил да компенсира отчасти тези грешки и е договорил допълнителни количества ваксини през второто тримесечие.

"При ваксините става въпрос за състезание - опитваме са да ваксинираме колкото се може повече хора, колкото може по-бързо", заяви още експертът и посочи, че в САЩ на ден се ваксинират по 3 млн. души.

Икономистът посочи, че има провал по отношение на доставките на ваксини и ваксинационната кампания в целия ЕС. На тази база от Брюксел трябва да обмислят идеята си за зелени ваксинационни сертификати и дали "не прави нещо, което е нечестно спрямо собствените си действия".

По отношение на мерките в България Пеканов отчете, че е било грешка заведенията да бъдат отворени на 1 март и броени дни след това да бъдат отново затворени. Сега загубите ще бъдат по-големи, защото собствениците са вложили средства, тъй като има много фиксирани разходи, които трябва да бъдат направени, за да отворят.

Според него е било необходимо да има компенсации, а не да се бърза с отварянето на заведенията. "Управляващите последваха желанието на бранша, дадоха му възможност да работи, а сега две-три седмици след това се налага да ги затварят", каза още той.

За него моделът, по който се справяме с кризата, е провал. Най-либералните мерки доведоха и до най-лоши резултати, каза Пеканов и допълни, че ограниченията помагат в останалата част от Европа. Икономистът посочи, че развитието на ситуацията в страната е очаквано още от средата на февруари. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"При ваксините става въпрос за състезание - опитваме са да ваксинираме колкото се може повече хора, колкото може по-бързо", заяви още експертът..."експертът" ако види как се ваксинират свинете , направо ше получи оргазъм ... ами на входа на метрото сложете автомати , па кат се юрне народа само да бодат , не у врата , както на прасетата , ами у задните части ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още