IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов срив на турската лира след смяната на шефа на централната банка

Анализатори се опасяват, че ходът ще повлияе на други развиващи се пазари, защото редица инвеститори ще решат да изтеглят печалбите си

08:55 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nicole Tung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Турската лира се срина до рекордно ниско ниво спрямо долара, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган смени изненадващо управителя на централната банка Наджи Агбал с критик на високите лихвени проценти, предава Ройтерс.

Притесненията, че събитията в Турция ще доведат до смущения на други финансови пазари, също подкрепят долара заради статута му на сигурна валута.

"Други държави с нововъзникващи пазари не са в същото положение като Турция, но все пак може да има известно влияние“, посочва каза Масафуми Ямамото, главен валутен стратег в Mizuho Securities в Токио.

"Има опасения, че хората ще започнат да изтеглят печалбите си от други пазари. Това изглежда като подходящо време за преосмисляне на инвестиционните стратегии, защото ротацията във валутите на развиващите се пазари с по-висока доходност ще бъде задържана“, допълва Ямамото.

Турската лира се разменяше на ниво от 8.0500 за долар, което е с 10% по-малко от нивото на затваряне в петък, 19 март. В един момент лирата отбеляза 14% спад до 8,4850.

Анализаторите очакват още по-големи понижения, тъй като повече инвеститори ще търгуват на пазарите от понеделник.

Ердоган уволни управителя на централната банка Наджи Агбал само два дни след рязкото увеличение на лихвения процент, което трябва да облекчи инфлацията, достигнала до 16%, и да подкрепи лирата. Новият управител на централната банка най-вероятно ще доведе до обръщане на мерките, предприети за борбата с инфлацията, което може да доведе до продължителна волатилност на пазара, коментират експерти.

Притесненията, че сътресенията ще се разпространят на други нововъзникващи пазари, подкрепиха ръста на долара спрямо тайландския бат, индонезийската рупия и филипинското песо, посочва investing.com.

Йената поскъпна спрямо еврото, австралийския долар и новозеландския долар, подсилена от очакванията, че японските инвеститори на дребно, които са изгубили пари заради лирата, ще развият търговия с други валутни двойки.

Доларът леко се понижи до 108,82 йени, но се успокои спрямо британския паунд до 1,3851 долара.

Еврото спадна леко до 1,1892 долара.

Юанът се задържа стабилно на ниво от 6.5085 спрямо долара, след като Китай не промени лихвите по корпоративните заеми и кредитите на домакинствата.

Спадът в апетита за риск натежа върху австралийския долар, който се понижи до 0,7724 долара. Новозеландският долар също се обезцени леко до 0,7155 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още