IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: "Северен поток 2" ще засили руската агресия срещу Украйна

Русия ще генерира приходи, които ще бъдат използвани срещу нас, смята украниският премиер Денис Шмигал

12:45 | 22.03.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако "Северен поток 2" влезе в експлоатация, Русия ще генерира приходи, които ще използва, за да финансира агресията си срещу Украйна. Това коментира в интервю за германското издание Handelsblatt украинския премиер Денис Шмигал.

"С газопровода Европа засилва руската агресия. Това не може да съвпада с интересите на ЕС", пояснява още той.

Според Шмигал ЕС трябва да продължи да налага санкции срещу Москва заради едностранното анексиране на Крим. Санкциите трябва да бъдат по-ясни и по-строги в бъдеще, коментира още той.

Отношенията между ЕС и Русия ще бъдат основна тема на предстоящия в края на седмицата Европейски съвет. Лидерите на общността ще разговарят отново във видеоконферентен формат и се очаква да дискутират резултатите от посещението на Жозеп Борел в Москва преди месец.

В интервюто си за Handelsblatt украинският премиер коментира и думите на американския президент Джо Байдън, който нарече руския си колега Владимир Путин "убиец". "Подкрепям формулировката на Джо Байдън", каза Шмигал и допълни, че "Украйна се бори с руската агресия в продължение на седем години".

Газопроводът "Северен поток 2" е един от малкото дразнители в отношенията между Украйна и ЕС. В своето интервю пред германското издание украинският премиер благодари за подкрепата и помощта, която страната му получава от общността през "седемте години на руска агресия".

Според него наложените от общността санкции срещу Москва са предотвратили по-нататъшни действия срещу страната му.

От месеци темата за строителството на газопровода по дъното на Балтийско море е ябълка на раздора между САЩ и Германия. Вашингтон наложи редица санкции срещу компании, които участват в проекта. По тази причина се отказа строителят Allseas, както и поне още 18 други компании

В последните седмици обаче медийни публикации намекват, че Берлин и Вашингтон сближават позициите си и са склонни на компромис по казуса.

Към момента над 95% от тръбите на газопровода вече са положени и се строи във водите край датския Бьорнхолм. Плановете са до края на годината "Северен поток 2" да бъде въведен в експлоатация. И Германия, и Русия са категорични, че това е чисто икономически проект и не може да бъде разглеждан като геополитическа заплаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
К'во им обясняваш на тези опоркаджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Моабет да става
преди 3 години
Защо тайно? Защо все Газпром? Потърси информацията е в мрежата. Доставките на LNG от Ямал за Япиния са от Новатек. Криогаз също не е Газпром. Газпром в момента още усвояват производството на LNG и с помощта на германската компания Linde. Тепърва строят терминали и поръчват кораби. Като ги построят сигурно цената на Газпром ще падне още много и ще ги купя без пари. Щото никой няма да ги иска. А дали може без тях? Разбира се може. Някой друг ще ги замести.Докато има газ и желаещи да купуват все ще се намери кой да добива и продава.Когато всичко мине на водород ще спре добива на въглища на петрол и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тия рашките все много газ имали, все много тайно произвеждали, молили ги били да доставят и без тях не могло, а ...на газпром цената паднала 5 пъти за последните 12 години?!?Защо така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
Моабет да става
преди 3 години
Ватников и ти като Зайо не знаеше, че от две години терминал във финският залив пълни танкери и изнася LNG. Как мислиш дали го кара в Корея , Япония или Китай? Не се притеснявай в Азия доставките се извършват от Ямал и от Сахалин. Тази зима по молба на Япония са доставени извънредно два танкера с LNG за има няма $200 мил. Скъпо, но какво да се прави на студено е още по-зле. Може и да не знаеш, завод в Псков на компанията Криогаз от 5 години произвежда и продава продава продукцията си изцяло в Естония, Чехия и Полша. Megastar първият ферибот между Хелзинки и Талин е задвижван с LNG и се зарежда от същата компания. Продукцията обикновенно е продадена година напред. Търсенето е толкова голямо че строят втори завод. Може е да са го построили вече.Това не са ти го подали като информация. Но ако го потърсиш може да го намериш и прочетеш.А колкото до пенсионерският клуб дай боже ще доживеем ще ходим да си пием кафето, а новините пак ще си четем от проверени източници в интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тия глупости, че руски газ се доставя в Литва като американски - в пенсионерския клуб.Пълнят ви главите с всякакви опорки, дотолкова вече мозъкът си го ползвате за хард диск, а не за средство за мислене, че дори и не зацепвате като ви правят на маймуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
Моабет да става
преди 3 години
Не, имам предвид Терминала във Висоцк /не съм сигурен за точното изписване на името - Vysotsk/ на Новатек. В Русия газ продават и други компании. Този в Уст Луга ако стане ще е втори или може би трети, четвърти. Да поясня /за други коментатори/ става въпрос за терминали в които втечненият газ се товари в кораби за подажба, а не както е в Клайпеда за закупуване и регазификация. И един любопитен момент, Руски газ се товари във Висоцк и пристига в Литва като американски. И близо и политически коректно и евтино .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Керванът си върви, кучетата (сп, зел, ват и т.н.) си лаят. Потокът се строи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
то парите за такива неща не са голем проблем в матушката ... те са царе на почупването на колосални суми за неща с нищожен ефект ... аз се зачетох , то технологията и патентите им са проблема . и то сериозен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ето това е класически пример как крадецът вика Дръжте крадеца.Наглeц фypaжкаджия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Инвеститорт, който трябваше да даде половината от средсвата( 5 000 000 000$) бега. Шел си плюха на петите. Сега газпромовци се въртят около Фонда за национално благосъстояние. Той се формира от цените на нефта над 42 $ за барел. Започна да се пълни по малко и шайката около yбиеца ще го опапа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още