IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк предупреди за очакван голям срив на германската икономика

Антивирусните мерки принудиха централната банка да преразгледа очакванията си за възстановяване

16:30 | 22.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германската икономика вероятно ще се свие рязко през това тримесечие, тъй като борбата с пандемията засяга сектора на услугите и дори процъфтяващата строителна индустрия се забавя, съобщи Бундесбанк.

В последния си месечен доклад германската централна банка като че ли изостави очакванията си за възстановяване през пролетта и отхвърли кампанията за ваксинация, която беше засегната от забавяне на доставките и съобщенията за възможни странични ефекти, като катализатор. 

„Мерките за ограничаване на пандемията са по-строги през текущото тримесечие, отколкото през предходното“, твърди Бундесбанк. „Следователно икономическото производство през първото тримесечие на 2021 г. вероятно ще намалее рязко, особено в секторите за услуги“, се посочва в съобщението.

Централната банка добавя, че увеличението на данъка върху продажбите, който беше временно намален миналата година, вероятно е допринесло за значителния спад в строителството през януари.

Промишленото производство също се сви през първия месец на годината, но приемането на поръчки беше силно и износът на стоки се увеличи, добави Бундесбанк.

Германската статистическа служба отчита значително увеличение на цените на междинните стоки, особено на вторичните суровини и металите.

Износът на стоки за Великобритания беше изключение, но през януари спадна с почти една четвърт - първия месец след напускането на кралството на единния пазар на Европейския съюз.

В доклада от миналия месец Бундесбанк заяви, че икономиката ще се възстанови през пролетта, тъй като заразените с коронавирус намаляват, а ваксините се разпространяват.

Германският канцлер Ангела Меркел предложи да се запазят ограничителните мерки в страната за още четири седмици, след като случаите на Covid-19 се увеличиха до ниво, което заплашва да претовари здравната система, съобщава Bloomberg.

Планът ще се разшири и отчасти ще затегне съществуващите блокади до 18 април, според проект, видян от Bloomberg. Меркел и регионалните премиери ще обсъдят предложенията в понеделник по време на разговори за това как да продължат с блокадите на фона на увеличаващите се нови случаи на коронавирус в най-голямата европейска икономика.

Тъй като голяма част от Европа се подготвя за почивка за Великден в края на март, проектът предлага задължителни карантини и тестове за Covid за пътуващите, които се връщат в Германия, като същевременно посочва, че официалните власти все още не са се споразумели за тази мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Ще постигнат целите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още