IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Нуждаем се от глобална Зелена сделка

Постигането на заложените цели в Европа ще костват допълнителни инвестиции от 350 млрд. евро до 2030 година

23:09 | 22.03.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Нуждаем се от глобална Зелена сделка, чрез която да постигнем заложените цели за декарбонизацията и преодоляването на климатичните промени, пишат в коментар председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер. Документът е публикуван на сайта на ЕК.

Двамата отбелязват, че ЕС е предприел амбициозни планове за намаляване на емисиите с 55% спрямо нивата през 1990 година до 2030 година и обещава беземисионна икономика до 2050 година.

Но общността емитира 10% от глобалните парникови газове, затова е нужно да се действа глобално.

"За да задържим глобалното затопляне в рамките на до 1,5°С (до края на столетието) трябва да подкрепим усилията за декарбонизация извън нашите граници", отбелязват фон дер Лайен и Хойер.

Постигането на заложените цели до 2030 година ще коства допълнителни инвестиции в размер на 350 млрд. евро само в Европа. Но и ЕИБ са готови да ангажират още допълнително 1 трилион евро.

Европа е готова да инвестира във всичко - от зелена електрификация в Африка, проекти за намаляването на въглеродния диоксид в Азия и съхраняване на енергия в Южна Америка, както и да сподели знанията и технологиите, които притежава за контрол над наводнения, за прогноза за климатичните промени и т.н.

Освен инвестиции в зелени технологии, сред които за производството на "зелен" водород, съхранение на енергия и т.н., ЕС залага и на кръговата икономика и повторната употреба на суровините. Това може да намали зависимостта на общността от редки минерали, но и да създаде работни места.

"Както Европа продължава да показва - Зелената сделка не е просто екологична политика, а икономическа и геополитечска необходимост", пише още в коментара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 3 години
Колкото на вас ви пука за бедните индийци които ако им наложите зелена сделка няма да могат да мръднат от колибите толкова и на индийците им пука за вашата зелена сделка :). Като искате зелени енергия направете я по евтина от тази от изкопаемите горива ама не като налагате такси и акцизи на изкопаемите горива ами като измислите нещо да им подбиете цената и пазара много бързо ще ги махне политиците няма да има нужда нищо да правят. Ама друго си е богатите да могат да щъкат където им се иска тай като каквито и акцизи и цени да им сложите ще могат да си ги плащат ще дишат по чист въздух което е готино за тях, а това че индиеца няма да може да мръдне от колибата или някой в българия няма да може да се отоплява на кой му дреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Според мен се нуждаете от едни големи шамари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
дълговете първо трябва да рестнеме.. да го опростим... че нали всичките дългове са заради короната хаха.абе тия идеолозите ви може ли да са толкова плиткоумни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
korn
преди 3 години
Ти си голям депресар. Направо се плаша като си представя в какав свят живееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
ЕК: Нуждаем се от глобална Зелена сделка да се чете:Господари отвъд Голямото Блато, на Сияйният Хълм Капитолия,милос просим,дайте ни малко от вашето ново напечатано зелено...!Зелена сделка ще му викаме.А на уф'цети па същото: бой, стригане и коробесие в кошарата запрени!!!Без музика и без кебапчета - карантина един вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още