IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще обмисли разхлабване по-късно тази година при напредък с ваксинациите

Докато се намираме в ситуация с ограничения, е ясно, че програмата за спешни покупки при пандемия няма да спре, каза членът на Управителния съвет Клаас Кнот

18:20 | 22.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка може да започне дискусии за това как да разхлаби безпрецедентните си парични стимули по-късно тази година, ако страните постигнат достатъчен напредък по отношение на ваксинациите, каза членът на Управителния съвет Клаас Кнот, цитиран от Bloomberg.

Кнот, ръководителят на холандската централна банка, заяви, че е уверен във възстановяването през второто полугодие въпреки неуспеха през първото тримесечие на фона на удължените ограничения заради коронавируса. Той също така предложи да бъде намален темпът на изкупуване на облигации през лятото, ако икономиката продължи да расте според очакванията.

„Докато се намираме в ситуация с ограничения  е ясно, че програмата за спешни покупки при пандемия няма да спре“, каза Кнот в отговор на въпрос кога ЕЦБ може да обмисли излизане от спешната програма. „Но ако постигнем добър напредък с ваксинациите, този момент ще дойде по-късно тази година“, заяви той.

ецб ецб

По-рано през март банкерите решиха значително да ускорят покупките по програмата след глобалните разпродажби на облигации на фона на масивните фискални стимули в САЩ. Скокът в доходността породи опасения, че Европа не е готова да се справи с по-високите разходи за заеми.

„Искахме да предотвратим нарастването на доходността далеч пред подобрението на икономическия растеж и инфлацията, което очакваме през втората половина на тази година“, каза Кнот. Но когато възстановяването наистина се прояви, както очакваме, тази причина ще бъде остаряла, допълни той.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в понеделник, че краткосрочните перспективи остават несигурни, като се позова на кампаниите за ваксинация, които изостават далеч след Великобритания и САЩ.

„Запазваме възможността да коригираме темпа на покупките по всяко време в отговор на потенциални промени в пазарните условия“, каза тя. „Въпреки че е постигнат голям напредък и можем да видим светлина в края на тунела, не можем да бъдем доволни“, обясни Лагард.

Кнот каза, че последните прогнози за холандската икономика са да нарасне с 2,2% през тази година и с 4,2% през 2022 г. Производството вероятно ще намалее с 1% през първото тримесечие.

Положението е също толкова тежко и в съседна Германия. Германската централна банка в понеделник прогнозира рязко свиване през първите три месеца на 2021 г., аргументирайки се, че мерките за ограничаване на коронавируса са по-строги от предишното тримесечие.

Преди среща в понеделник германският канцлер Ангела Меркел предложи да се запазят ограниченията в сила за още четири седмици. Планът ще разшири и леко ще затегне съществуващите ограничения до 18 април - само седмици след като правителството започна да облекчава някои от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
с всички възможни сили и средства се притиква ваксинацията на стадото ... с каква ваксина вече няма значение , важни са само двете игли ... голяма грижа за здравето точно от страна на банките ... направо странно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Мда. Смях в залата. На калпавия ... ваксините им били виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
Смях в залата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още