IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов срив на водещия индекс спря отново търговията на борсата в Турция

След подновяване на търговията понижението се засили до над 7%

10:18 | 23.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещият индекс на турската фондова борса BIST 100 спада с над 7% във вторник сутринта, след като по-рано през сесията търговията отново бе спряна заради силно понижение.

Към 9:50 ч. българско време бенчмаркът BIST 100 се намира на равнище от 1282,35 пункта.

В понеделник търговията отново бе спряна, след една от най-силните разпродажби за последните години. Водещият измерител загуби над 8%, задействайки по-рано и системата за автоматично прекъсване на търговията. Лирата отслабна с почти 15%, докато доходността по облигациите в турски лири и доларовите облигации на страната се повишиха.

Във вторник турската валута поскъпва леко, достигайки цена от 7,7877 лири за долар.

Доходността по 10-годишните турски държавни ценни книжа достигна 18,840%, отбелязвайки най-големия си скок за 11-те години, в които страната продава такива облигации.

Акциите на турския производител на стомана Erdemir поевтиняват с близо 8%, а тези на банката Garanti с близо 10%, помагайки за спада на основния измерител.

Развитието на турските пазари е факт след неочакваното решение през уикенда на президента Реджеп Ердоган да уволни за пореден път гуверньора на Турската централна банка – трета смяна за по-малко от две години. Наследникът на досегашния управител Неджи Агбал, Шахап Кавджъоглу - колумнист и университетски професор, беше критик на неотдавнашните повишения на лихвените проценти, включително по-голямото от очакваното повишение през миналата седмица.

„При икономиката на развиващите се пазари паричната политика вече не е вътрешен въпрос за правителствата“, посочва Мохамед Али Ясин, главен директор по стратегиите на Al Dhabi Capital Ltd. в Абу Даби за Bloomberg. „По-скоро е възприятие за това как финансовия свят оценява какво е най-добро за икономиката на тази страна“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Напротив нищо не прекратявайте. Купил съм си Турски книжа и 18% лихва ми е много много добре :) Ердоган да стиска заъбки още няколко години и ще си удвоя паричките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
Сегашното неправилно емитиране на турски лири е съществената причина за стопанска криза в Турция.Ако не се допускаше грешката при употребата на турската лира, Турция нямаше да има сегашни дългове.Развитието на стопанската криза в Турция ще е прекратено до два часа, след като се въведе подобрено емитиране на турски лири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още