IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстраняването на шефа на централната банка руши инвеститорското доверие в Турция

Ситуацията в страната се отразява и на други развиващи се пазари, например Бразилия и ЮАР, чието възстановяване се спъва заради по-високите лихви и големия дълг

15:55 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изненадващото уволнение на управителя на централната банка на Турция подкопава доверието на инвеститорите в икономическото ръководство на страната, която тъкмо беше започнала да се възстановява от предишните шокове на финансовия пазар.

Решението на президента Реджеп Тайип Ердоган да отстрани Наджи Агбал през почивните дни след само четири месеца работа, през която той предизвика силен отскок на лирата, е последното от поредица от решения, които тревожат инвеститорите в един от най-големите нововъзникващи пазари в света, пише FT.

Агбал беше уволнен, след като през миналия четвъртък обяви по-голямо от очакваното повишение на лихвените проценти. Това противоречи на гледната точка на Ердоган, че високите лихвени проценти причиняват инфлация, а не я спират.

Агбал беше заменен от Шахап Кавджъглу, малко известен професор и бивш депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Решението на Ердоган предизвика интензивни разпродажби на борсата в Истанбул в понеделник и вторник, като лирата поевтиня с 14% спрямо долара, а турските акции и облигации понесоха големи загуби.

Това е поредният епизод на сериозна суматоха, през който инвеститорите в турски активи преминават през последните години, отчасти заради позицията на Ердоган, че кредитите трябва да останат евтини в подкрепа на икономическия растеж, казват анализатори.

Чарлз Робъртсън, главен икономист в инвестиционната банка Renaissance Capital, изчислява, че по-малко от половината от инвеститорите в развиващите се пазари в света са били готови да притежават турски активи дори преди новината. „Те пропуснаха ралито през последните месеци и не съжаляваха за това, защото смятат, че Ердоган е твърде непредсказуем и не му вярват", казва той. Според него сега делът на желаещите инвеститори да вложат средства в турската икономика вероятно е близък до 0.

Пер Хамарлунд, главен стратег по въпросите на развиващите се пазари в скандинавската банка SEB, допълва, че докато краткосрочните финансови инвестиции в Турция засега „замръзват“, то опасността за дългосрочните инвеститори, включително чуждестранни фирми с операции в Турция, е, че Анкара ще допусне още политически грешки и ще спъне печалбите им в опит да защити валутата.

„Ердоган не може да си позволи политически смущения на валутните пазари“, казва Хамарунд. Тъй като централната банка не разполага с достатъчно валутни резерви, за да подкрепи лирата в дългосрочен план, „или централната банка ще се ангажира да използва лихвените проценти като основен политически инструмент за намаляване на инфлацията, което е много трудно да проработи, или ще трябва да въведе контрол на капитала“, смята той.

Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още