IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да повтори миналите фискални грешки

Европейските финансови министри се споразумяха да не оттеглят преждевременно подкрепата за икономиките

15:23 | 24.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Американците са от Марс, а европейците от Венера“ отдавна е мантра в стратегическите дела. Нормално е човек да мисли, че същото важи и за фискалната политика, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Американският президент Джо Байдън прокара пакета си от стимули за 1,9 трлн. долара по-малко от два месеца след встъпването си в длъжност. В контраст, стимулите изобщо не фигурират в дневния ред на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС тази седмица. Вместо това те ще обсъдят международната роля на еврото.

Главният икономист на UniCredit Ерик Нилсен изчислява, че фискалните стимули в еврозоната през тази година ще достигнат 6% от БВП – висока стойност в исторически план, но по-малко от половината от съответното ниво в САЩ.

Наблюдатели, запознати с дискусиите от двете страни на Атлантика, казват, че разликата в подхода отразява контрастния политически дневен ред. В САЩ има желание да се покаже, че правителството наваксва, след като се смяташе, че не е приело достатъчно насериозно коронавирусната криза. Европа, от друга страна, успя да направи пробив миналата година чрез безпрецедентния консенсус относно монетарната подкрепа и общите фискални разходи.

Но може би разликата не е такава, каквато изглежда. Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) изглежда по-кейнсианска от всякога. Миналата седмица тя се ангажира да избягва „преждевременно оттегляне на фискалната подкрепа“ и за „поддържаща фискална позиция“ не само тази година, но и през 2022 г. Участниците в дискусиите отбелязват категоричното съгласие относно необходимостта да се избегне повтарянето на грешката, допусната по време на предишната криза - твърде бързото затваряне на фискалните кранове.

Европейската комисия почти предложи официално фискалните правила на блока да бъдат суспендирани за още една година. „Много добра новина е, че няма да натиснат спирачките “, коментира Нилсен.

Парите от новаторския бюджет за възстановяване на ЕС ще започнат да текат едва през есента. А и бяха изказани оплаквания, че съюзът се движи твърде бавно. Но в кръговете на икономическата политика това забавяне все по-често се разглежда като прикрита благословия, ако предизвика допълнителни разходи през цялото възстановяване, след като извънредната помощ за работниците и предприятията бъде оттеглена.

Истинското фискално действие обаче ще е в националните бюджети. Нилсен посочи, че знаем по-малко за това колко правителствата планират да изразходват дискреционно, отколкото за размера на европейските пари, които предстоят. Допълнителният бюджет в Германия, който се очаква в сряда, ще бъде важен показател. Други страни биха могли да увеличат разходите или да разширят схемите за подкрепа през годината, ако е необходимо.

Междувременно стимулите на Байдън от своя страна ще засегнат фискалната политика на Европа. Един представител на еврозоната изтъква, че е по-лесно за фискално консервативните северноевропейски правителства да бъдат вдъхновени от програмата на Байдън, особено ако тя изглежда успешна, отколкото ако комисията предложи нещо в същия мащаб.

Но пътят към по-големи фискални действия не е прост. Гарантирането, че бюджетната дисциплина няма да убие възстановяването зависи от политиката на многобройните омерти, при които обсъждането на въпроси с липсващ консенсус тихо се оставя настрана. Тук влизат риска от възобновяване на пазарната загриженост за финансите на страните с големи дългове, дали националните правителства ще харчат разумно грантовете от ЕС и как да се реформират фискалните правила, преди да бъдат върнати отново.

Жеромин Зетелмайер, заместник-директор по прегледа на стратегията и политиката в МВФ, заяви, че премахването на сегашните правила е „нереалистично, защото е скок в тъмното“. Но той се надява, че ще може да се даде възможност на правителствата за по-голяма автономия за това как да направят дълговете устойчиви в замяна на по-строга намеса, ако те се провалят, както предложиха той и бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар.

Засега обаче има споразумение да се оставят подобни разногласия за по-нататък - и със сигурност не преди изборите в Германия през септември, на които ще бъде избран наследникът на канцлерката Ангела Меркел.

Такава е несигурната реалност на един съюз между държави, които запазват силата на кесията. Но отлагането на трудни въпроси с цел незабавно постигане на правилна фискална политика може по странен начин да се окаже ефективно, макар и случайно, проявление на договорното задължение на ЕС да третира икономическата политика като въпрос от общ интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
басиии малллоумната статия ... само някво тъъъпо политическо говорене и нищо конкретно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Тоест разбирай "ще правим същото и ще палим свещ и тоя път да мине номерът" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivel
преди 3 години
Преди е имало също грешки, но те бяха капка в морето с това което се са замислили. Безотговорни хора, няма как да ги нарека иначе, да обезцениш спестяванията на 20 милиона европейски пенсионери и други такива, които се подготвят за достойни старини, това как да го наречем. Това е престъпление, не е грешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
ЕС няма да повтори миналите фискални грешки Смех, смех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още