IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка се върна, но е изправена срещу стена

Плановете на Байдън за международен ред, основан на правилата, се сблъскват с три проблема

21:45 | 24.03.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Всеки, който смяташе, че международната политика ще се успокои, след като Тръмп слезе от сцената, се е лъгал горчиво. След конфронтацията на срещата в Аляска между висши американски и китайски представители, и размяната на обиди между президентите Байдън и Путин, светът е тревожен както винаги е бил. Отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската си точка след администрацията на Кенеди, а тези между САЩ и Китай са най-хладните, откакто Хенри Кисинджър бе на посещение в Китай през 1971 г., докато от друга страна Пекин и Москва не са били по-близки след смъртта на Сталин, пише Уолтър Расъл Мийд за Wall Street Journal.

Не само “големите момчета” тестват екипа на Байдън. Сигурността във военната база Форт Макнеър бе засилена след съобщения за ирански заплахи срещу съоръжението. Твърди се, че Северна Корея преминава към нови тестове на ракети с голям обсег. Талибаните обявиха, че планират да наложат „ислямско управление“ на Афганистан, откъдето американските сили се изтеглят. Междувременно американски специални части пристигнаха в Мозамбик, за да обучават местната войска, изправена пред офанзива от свързани с Ислямска държава милиции. Властите в Беларус до голяма степен смазаха движението за демокрация в страната, а бирманската армия, въпреки че се сблъсква с безпрецедентна опозиция в страната и критики от чужбина, не показва признаци за отпускане на хватката си върху властта. 

Отношенията със съюзниците също не са гладки. Администрацията на Байдън заплаши със санкции срещу европейски компании, участващи в проекта "Северен поток 2". А по време на неотдавнашното си пътуване до Делхи министърът на отбраната Лойд Остин предупреди Индия да не купува ракетни системи С-400 от Русия.

За лошите отношения с Китай и Русия, и проблемното състояние на света не може да бъде обвиняван екипът на Байдън, но идеите, движещи външната политика на тази администрация, се насочват към сериозни тестове. От основно значение за подхода на Байдън е убеждението, че пътят към глобалната стабилност включва съживяване на американското лидерство в услуга на „международния ред, основан на правила“. Подкрепата за международни институции, насърчаването на правата на човека и противостоенето на ревизионистки сили може да доведе до краткосрочни смущения, докато противниците не осъзнаят силата на позицията на САЩ, но в крайна сметка принципната и ориентирана в перспектива американска позиция ще надделее.

Това би било щастлив резултат, като обявените в понеделник санкции от Европейския съюз, Канада, САЩ и Обединеното кралство срещу китайски представители и фирма, участваща в репресиите срещу уйгури в провинция Синдзян, дават надежда, че съюзническото сътрудничество ще расте. Но има три големи проблема с тази стратегия, като администрацията трябва да се подготви за още повече сътресения.

Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 5
evlogi
преди 3 години
"...Русия и Китай са убедени, че САЩ са навлезли в процес на необратим упадък.."Това доста ми напомня приказката присмял се хърбел на щърбел,особено що се отнася до Матушката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
Написан е от Димитър Талев през 1930-те години и публикуван през 1940 г. Заради само 1 изречение Димитър Талев е пратен в лагер след деветосептемврийския преврат:"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Може, базира се на 30 *** и още 2 кандидат ***.Член-ки на НАТО.И от тая наглост няма вече международни закони, а международни правила.Пищещи се както е угодно на Сияйният Град на Хълма Капитолия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Може ли някой да разясни на кое точно правило, логика или принцип се базира екстериториалната сила на някои американски закони/правила?Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Сигурен съм, че ако навра джипсито обратно в родината му, то ще излезе по-големия терзия, оня с валидаторската престилка.Та покаже, че освен да си играе с мечове, може и да цъка клавишни комбинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Имхотеп
преди 3 години
Сигурен бех че първо руски *** ще се изходи по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Америка се върна, но е изправена срещу стена Е н'ачи пак е у джандема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още