IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великденската блокада в Германия показва, че Европа няма отговор на пандемията

Германците са все по-недоволни от управлението на кризата от правителството шест месеца преди парламентарните избори

22:18 | 23.03.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Ангела Меркел нареди петдневна блокада около Великден при едни от най-строгите мерки от началото на пандемията, показвайки внезапното влошаване в усилията на Европа за овладяване на коронавируса.

Само няколко седмици след като разпространението на вируса изглеждаше овладяно, нов ръст на заразените и буксуващите ваксинации накараха Франция и Италия да удължат блокадите. Нидерландия вероятно също ще удължи ограниченията по-късно във вторник, а в Унгария болници призовават за помощ от необучени доброволци.
Влошаващите се перспективи пред региона ще бъдат отразени в съвместно съобщение на лидерите на ЕС в четвъртък, когато се очаква те да обсъдят пандемията. Тя започна да се влошава заради агресивни щамове на COVID-19.

„Епидемиологичната ситуация остава сериозна и заради предизвикателствата, породени от вариантите. Затова ограниченията, включително на пътуванията от неосновна необходимост, трябва да останат в сила засега“, се казва в новото проектокомюнике на европейските лидери, видяно от Bloomberg.

Плановете за провеждане на срещата на живо внезапно бяха отменени миналата седмица и вместо това тя ще се състои чрез видео конферентна връзка – ход, който обобщава влошаващата се ситуация.

Броят на заразените в Белгия, където обичайно се провеждат срещите на високо равнище на ЕС, е нараснал с над 40% на седмична база, сочат новите данни. Равнището на заразените в Германия почти се е удвоило през последния месец. Германия Германия

При радикалното затваряне по Великден на най-голямата икономика в Европа всички магазини ще бъдат затворени от 1 април за пет дни с изключение на хранителните магазини, които ще отворят на 13 април. Прибавянето на следващия четвъртък към великденския уикенд в Германия може да струва на страната изгубен БВП до 7 млрд. евро, сочат данните на Института за икономически изследвания в Кьолн.

Европейските борси отбелязват спад във вторник заради опасенията, че ръстът на заразените може да забави възстановяването на региона от най-голямата му рецесия в съвременната история.

Индексът на компаниите от туристическия и развлекателния сектор в Европа спада три поредни дни, което е най-дългата поредица от януари насам, на фона на опасенията, че още един туристически сезон може да бъде изгубен. Това е в ярък контраст с оптимизма миналата седмица, когато STOXX 600 Travel & Leisure достигна рекорден връх.

След над 11 часа напрегнати разговори, които приключиха рано във вторник, Меркел и лидерите на провинциите удължиха настоящите мерки за блокада в Германия до 18 април, но не постигнаха споразумение за по-строги мерки като полицейски часове в тежко пострадалите провинции и установяване на правила за пътувания в страната.

Държавните ръководители са все по-разделени относно начините за процедиране, а обществени допитвания показват, че хората са все по-недоволни от управлението на кризата от правителството само шест месеца преди парламентарните избори през септември.

„Сега сме в много, много сериозно положение“, каза Меркел на пресконференция, която започна малко след 14,30 ч. в Берлин. „Броят на случаите расте експоненциално, а леглата в интензивните отделения отново се запълват“, допълни тя. Германия Германия

Още по-тежко е положението в Унгария, която изпитва недостиг на лекари и медицински сестри за справяне с рекордния брой на пациентите с COVID-19, което принуждава болниците да търсят доброволци без медицинско образование.

Гърция, която лобира усилено пред лидерите на ЕС да одобрят удостоверение за ваксиниране, което да улесни пътуванията за ваксинираните хора, започна да набира лекари с частна практика, използвайки закона за националната сигурност, за да  помогнат на изпитващата затруднение система на общественото здраве.

Болниците се пълнят в момент, когато Европа не успява да засили ваксинационните си кампании. ЕС и Великобритания се стремят към деескалиране на спор за доставките, който може да доведе до блокирането на доставки за Великобритания от завода на AstraZeneca в Нидерландия. Спирането на ваксинациите с ваксината на компанията от Германия и други страни засили объркването.

ЕС е разпределил дози за 6,6% от населението си, което е под една трета от разпределените дози във Великобритания, показва индикаторът на Bloomberg за ваксините.

Европейската комисия запази натиска върху AstraZeneca, след като генералният директор на Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ Сандра Галина беше изслушана пред Европейския парламент във вторник. Тя заяви, че остава „недоволна“ от компанията, повтаряйки думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че блокът ще използва всички разполагаеми инструменти, за да се сдобие с дози.

„Няма празник, няма уикенд за ваксинациите“, каза френският президент Еманюел Макрон, който е критикуван за бавното разпространение на ваксините. Във вторник той посети имунизационен център в северния град Валенсиен, като обеща, че студенти, пожарникари, медицински сестри и пенсионирани лекари ще могат да поставят ваксини.

Европейската агенция по лекарствата ще продължи да проверява съобщенията за тромбози след ваксиниране, за да гарантира безопасността, каза изпълнителният директор Емер Кук пред евродепутатите във вторник. Тя също така работи за ускоряване на разрешаването на променени ваксини за по-добра защита срещу новите варианти.

„Ваксините ще ни помогнат да контролираме тази пандемия. Искам да уверя вас и обществото, че има система за контрол за гарантиране, че ваксините, които всички получаваме, са безопасни, ефективни и с високо качество“, изтъкна Кук.

„Третата вълна“ на пандемията, както я определи Меркел, изглежда набира скорост, но тя не предложи нови конкретни стъпки извън блокадата за Великден, повтаряйки вместо това призив към гражданите да си остана у дома.

„Искаме да предотвратим претоварване на здравната ни система. Успяхме да го постигнем в това дълго пандемично пътуване и трябва да го направим отново през идните седмици“, каза Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
разстройство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
а без *** като тебе не може ли ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
трети пореден ден в гибралтар без нов регистриран случай на корона вирус ... над 60% от населението вече са получили и втора доза ваксина ... продължават с доваксинирането ...https://twitter.com/GibraltarGov/status/1374357993073037313?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweetбългарските антиваксърски павете , нещо за коментар ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Minka
преди 3 години
Глупостта на евро-лидерите се оказа безкрайна, а популизмът е на висота от доста време насам. Политиците популисти, неспособни да взимат експертни решения убиват икономики, създават социални дисбаланси и убиват Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Форумните мунчовци пак постват, само пролетария още спи след изнурителна смяна в завода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Ако си прочел нещо което смяташ че е важно, можеш да го разкажеш на български. Ако искахме да четем на материали на английски нямаше да влизаме в Инвестора. Представи си какво ще стане ако Вовата почне да пише на руски, Джулиано и Абдула на турски и арабски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
GAVI Vaccine Alliance: The source of terror behind global lockdowns and vaccine coercionThe World Health Organization (WHO) is facilitating a global health dictatorship, commanding all member states to enforce totalitarian lock downs and far-reaching medical edicts that empower government authorities and the vaccine industry not human health.https://***.naturalnews.com/2021-03-23-gavi-vaccine-alliance-the-source-of-terror-vaccine-coercion.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
https://youtu.be/caKhswrawHgако не, материала дава тема за размисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Lucifer
преди 3 години
Царят е гол, но кой да го каже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Стига глупости. В Китай как овладяха пандемията. Ако този вирус е толкова опасен и заразен навсякъде по света щеше да е едно и също. На хората им писна от тази измислена пандемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още