IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Последиците от пандемията ще се усещат още 2-3 години

Ефектите от частичното затваряне на икономиката ще бъдат смекчени, посочи икономическият блогър Христо Христов

21:00 | 23.03.21 г. 1
Експерт: Последиците от пандемията ще се усещат още 2-3 години

„Ефектите на третия локдаун ще бъдат смекчени, тъй като бизнесът вече започна да се адаптира към тези условия на работа“, смята Христов.

Той е на мнение, че този път ефект върху туризма няма да бъде голям, тъй като сме в края на зимния сезон, а летният още не е започнал. В същото време Христов очаква ограниченията до окажат по-голямо влияние върху търговията.

„С разпространението на ваксините се появи известна увереност, но все още не е ясно как ще се развие разпространението на вируса след по-голям процент на имунизации. Ако тази несигурност продължи по-дълго може да има вълна от фалити, но и не мисля, че някой от бизнеса си прави илюзии, че след няколко месеца това ще е приключило“, посочи икономическият блогър.

По думите на Христов целта на правителствената подкрепа не е да се възстанови загубените обороти, а да се подпомогне бизнеса да запази своите производствени мощности и човешкия капитал.

Той е убеден, че големият проблем дойде от факта, че на ниво ЕС нямаше единна позиция за мерките, тъй като това доведе до дисбаланси и до усещане, че в някои държави се прави повече, отколкото в други.

„Предвидимост в тази ситуация може да се постигне само от гледна точна на диалог между правителство и бизнес и ясно разписани правила какви действия ще се предприемат при определено ниво на заболеваемост“, съветва икономическият блогър.

Христов коментира и ползите в момента от емитирането на нов държавен дълг в България, които са повече от рисковете, тъй като несигурността остава висока и не е ясно какво допълнително количество финансови стимули ще бъде необходимо.

Как ще се отрази на бизнеса фалитът на някои компании?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
а последствията от ваксинацията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още