IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължаването на националните блокади в редица страни по света помрачи Wall Street

Акциите на Carnival и Norwegian поевтиняха с по над 7 на сто, докато тези на American Airlines и United Airlines изтриха по над 6% от стойността си

23:30 | 23.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси завършиха днешната сесия на червена територия, като опасенията около възстановяването на глобалната икономика заради ръста в броя на заразените с коронавирус доведоха до големи разпродажби на циклични акции, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 308,05 пункта, или 0,94%, до ниво от 32 423,15 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа понижение от 0,76% до 3910,52 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се смъкна с 1,12% до 13 227,70 пункта.

Книжата на компаниите от сектора на търговията на дребно и туризма отчетоха сериозни спадове в стойността на фона на заплахата от нови по-строги ограничителни мерки срещу коронавируса в глобален мащаб. Акциите на Carnival и Norwegian поевтиняха с по над 7 на сто. Цената на книжата на American Airlines и United Airlines се понижи с повече от 6%.

Спадове отчетоха и акциите на компаниите от финансовия сектор, както и тези от сектора на енергетиката.

От друга страна книжата на Microsoft, Alphabet и Amazon поскъпнаха съответно с 0,67%, 0,52 на сто и 0,86%. Цената на акциите на Apple, Facebook и Tesla се понижи съответно с 0,69%, 0,99 на сто и 1,17%.

щатски щатски

Според Световната здравна организация (СЗО) повечето региони по света отчитат ръст в броя на заразените с коронавирус на фона на появилите се нови варианти на вируса. В понеделник германският канцлер Ангела Меркел и регионалните лидери се съгласиха да удължат блокадата в страната до 18 април, след като заразените с COVID-19 се удвоиха за един месец, показвайки проблемите на Европа при овладяването на пандемията. 

Меркел и премиерите на 16-те провинции в страната решиха по време на разговорите в понеделник да удължат мерките, включително частично затваряне на магазини от неосновна необходимост, както и хотелите, ресторантите, фитнесите и културните мероприятия, съобщи запознат източник, пожелал да остане анонимен.

Въпреки че ваксинационната кампания в САЩ набира скорост, новите случаи на коронавирус в страната продължават да се увеличават в 21 щата, тъй като местните власти облекчават ограничителните мерки.

В същото време американската фармацевтична компания Pfizer обяви, че е започнала ранен етап на клинично изпитване на експериментално перорално антивирусно лекарство срещу Covid-19, което може да бъде предписано на пациенти, които се намират в ранен етап на разболяване.

Pfizer, която разработи съвместно с германската биотехнологична компания BioNTech първата разрешена в САЩ ваксина срещу Covid-19, заяви, че в лабораторни изследвания антивирусният препарат е показал мощна активност срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява коронавирус.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,622% и 2,33 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст в стойността от 0,65% до 92,34 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 6,59% до 60,36 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 6,17% до 57,76 долара за барел. Големият ценови спад се дължи на опасенията около икономическото възстановяване, след като редица страни удължиха своите национални блокади.

При търговията с ценни метали златото поевтиня с 0,8% до 1725,10 долара за тройунция на фона на поскъпващия долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още