IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telegram набра 1 млрд. долара финансиране

Сред инвеститорите попадат държавни фондове от Абу Даби

15:42 | 24.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Telegram набра повече от 1 млрд. долара чрез продажбата на облигации на инвеститори, включващи държавни фондове на Абу Даби. Това се случва в момент, в който чат приложението за криптирана комуникация се опитва да капитализира скока в броя на потребителите си, пише Financial Times.

В канала си в Telegram главният изпълнителен директор на компанията Павел Дуров заяви, че фирмата е набрала средства от „някои от най-големите и признатите инвеститори от целия свят“, но не сподели повече подробности.

Късно в понеделник Mubadala Investment Company и Abu Dhabi Catalyst Partners обявиха, че са се присъединили към кръг на финансиране за 150 млн. долара. Abu Dhabi Catalyst Partners е съвместно предприятие на Mubadala, най-големият суверенен фонд на емирството, и 4-милиардния нюйоркски хедж фонд Falcon Edge Capital.

Контролираният от Кремъл Russian Direct Investment Fund е заявил пред РИА Новости, че също е инвестирал в Telegram – очевиден опит за „прегръдка“ с приложението, след като Москва положи безплодни усилия да го забрани миналата година. Но по думите на Дуров RDIF „определено не е инвестирал“ в чат приложението. „Не бихме били отворени за каквито и да е трансакции от този фонд“, посочва Telegram.

Услугата за криптирана комуникация, чиято централа е в Дубай, привлече вълна от нови потребители по-рано тази година, след като притесненията за задаващите се промени в политиките за поверителност на WhatsApp (собственост на Facebook), накараха мнозина да потърсят алтернативни платформи.

Telegram твърди, че вече има над 500 млн. активни потребители, след като беше подкрепена и от факта, че по-големите платформи като Facebook и Twitter заложиха на премахване на речта на омразата в зората на бунта срещу Капитолия в Съединените щати на 6 януари, докато Telegram остава до голяма степен немодериран.

Нарасналата популярност увеличи разходите на Telegram за поддръжка на услугата. Дуров твърди, че компанията планира да остане независима, но ще генерира приходи като още тази година въведе някои платени премиум функции и като продава реклама в публичните канали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
За феновете на Путин и бандата му,малко предистория:Павел Дуров е един от създателите на руската социална мрежа В Контакте, която в рускоговорящите страни се превърна в основна социална мрежа.След като това се случи, естествено, комапнията попадна в полезрението на окото на Саурон, и след кратко време В Контакте се оказа в ръцете на един от назначените от Кремъл милиардери,ако не се лъжа Алишер Усманов, а Павел Дуров отпраши отвъд океана, където заедно с брат си мисля че заеха с разработки в сферата на блокчейн технологиите и създадоха и Telegram.Такива примери с изтичането на някои от най-добрите мозъци на Русия има много и при положение че джуджака си осигури мястото в Кремъл до 2036 година, вероятно ще зачестяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
1 милиард за чат приложение .... WTF!!!! ... и кво още ще му развиват ми е силно любопитно ? ... и кво само повтаряте, че комуникацията е криптирана... и на другите я има тази опция, кво като е криптирана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още