IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 63% от българите пътят към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране

Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години

13:03 | 24.03.21 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Немалко българи преосмислят позициите си за ваксинирането срещу COVID-19, показват данни от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" за пълнолетното население на страната, проведено в периода 12-20 март сред 1005 пълнолетни лица в 90 населени места на страната.

Близо 63% от интервюираните българи са убедени, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране, констатират социолозите, цитирани от БТА.

Нагласите за ваксиниране търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените в България от началото на март.

Според данните, 40,6% от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот.

Този дял е аналогично висок в различните обществени групи и прослойки от населението.

Други 6,7 процента посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5 на сто са се записали и чакат да се ваксинират.

От анкетата се разбира, че към момента вече са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 години, както и такива над 60 години.

Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.

Делът на тези, които са категорични, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства, е 37,2 на сто, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 години и сред жители на малките градове и села в страната.

Сравнението на новите данни на "Екзакта" с предишни показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот.

Според анализаторите може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 3 години
имайки предвид че след седмица пак ще си изберем мутрата на дпс... нас нормален живот не ни чака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, бандата на кривите глави с по 2 пръста чела, пак е оспамила статията.Хем неуки и необразовани, хем акъл дават.Някакъв хибрид между Бай *** и Тримата глуупаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
На 6.02 почина Христо Цонков в Габрово, ваксиниран, в последствие заразен с Kовид. В неделя почина ваксиниран с АстраЗенека, отново заразен след имунизиране. След това с две дози Пфайзер колабира и умря д-р Евгений Александров в Плевен, отново с Ковид! Във ВМА, дни наред бере душа Иван Савов, ваксиниран с АстраЗенека и отново с Kовид. Ваксиниран с Модерна е в тежко състояние в друга столична болница, също с Kовид. На умрелите, разбира се, не беше направена аутопсия. Държавата я нямаше. Продължават да пишат Ковид, продължават да не правят аутопсии. Даже не уточняват починалите ваксинирани. Това е цинизъм, на който е способен само онзи, дето ако му свалят пагоните, сестрите ще му бият чембери от сутрин до вечер. Това е цинизъм, който може Борисов и онова недоразумение, клечащо в кабинета на здравния министър. Настояваме за сериозна информационно-аналитична справка за последствията от ваксините както първа, така и втора, върху здравето на хората и публична информация за хората, които са починали след ваксиниране. Другото е убийство, което правят тези образи с българското население. Р.Петков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 6
julian12
преди 3 години
Понеще си зелева глава ще ти обясня кратичко. Всяка пандемия отшумява сред 2-3 вълни или на 2-та година. Има си научно обяснение за това. Ваксини по време на пандемия е равно на полусамоубийство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
julian12
преди 3 години
Щом обичаш да те боцкат.... Явно ти и зелката толкова ви е страх едно нищожно грипче, че от страх ви се е вдлъбнала оная работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Поредния жалък опит за манипулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
издишаш ... не ставаш за *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Аз ще се боцна. Записъл съм се за РНК ваксина и чакам. Просто не си познавам възможностите и не искам да рискувам да гушна букета рано :)Все пак трябва да си харча натрупаните парички от борсите :)Така,че ще използвам теория на вероятностите и ще се ваксинирам за да спя спокойно. Който не иска да не се боцка няма проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
ми да се бодат бе ... бал съм ги , нали подписват съгласие , па да са с по три виШи образования и да са десето коляно софиянци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 3 години
https://offnews.bg/zdrave/14-zarazeni-v-dom-za-vazrastni-sled-dve-dozi-vaksina-na-pfajzer-748405.htmlhttps://bnr.bg/post/101441554/zarazeni-s-postavena-covid-vaksina-v-doma-za-vazrastni-hora-s-demencia-v-s-opanecПълна каша/лудница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още