IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните снабдителни вериги ще се възстановяват с месеци от бурята в Тексас

Промишлените компании изпитват недостиг на суровини, тъй като петрохимическите заводи продължават да работят под пълния си капацитет

22:17 | 24.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Eddie Seal/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eddie Seal/Bloomberg

Петрохимическите заводи в Тексас които пострадаха от арктическата буря миналия месец, все още не са се върнали към пълен капацитет и това създава риск от нарушаване месеци наред на глобалните снабдителни вериги за суровини за химическата индустрия, които са много важни за всичко – от коли до медицинско оборудване и пелени, пише Financial Times.

Авариите, които продължават вече четири седмици, нарушават дейността на промишлените компании от американския Юг до Великобритания и повишават цените на жизненоважни суровини в цял свят, засилвайки притесненията от инфлация.

Зимната буря миналия месец в Тексас извади от строя 80% от производството на химикали в щата, като наруши голяма част от производството в САЩ на три от най-широко използваните полимери в света – полиетилен, полипропилен и поливинилхлорид (PVC).

Повечето заводи очакват да се възстановят и да заработят до края на този месец. Но тъй като те работят с 15% под капацитета си месец след бурята, за връщането към пълна мощност може да са необходими месеци. Това е значително по-бавно възстановяване от бурята в сравнение с други части от индустрията в Тексас, коментират анализатори и източници от индустрията.

Много от химическите заводи по крайбрежието на Залива на САЩ бяха принудени да затворят, малко след като арктическа буря тласна електропреносната мрежа на Тексас до ръба на срива в средата на февруари, като накара доставчици да отклоняват доставки от индустриални обекти към домове и болници.

„Хората бързо изгубиха електричеството си и преживяха тежки блокади. Ако искат да се възстановят, ще отнеме много повече време, защото спадът не се случи по контролиран начин“, коментира Джоел Моралес, изпълнителен директор на IHS Markit.

Крайбрежието на Залива на САЩ се превърна в голям хъб за глобалния химически бизнес през последните десет години, като компаниите инвестираха десетки милиарди долара в нови заводи, за да превръщат евтиния шистов газ в химически продукти, които са изключително важни за всички сектори от световната икономика.

Дългото излизане от строя се случи в момент, когато доставките на тези химикали вече са ограничени заради силното търсене по време на пандемията на всичко – от защитно оборудване за медиците до хранителни опаковки.

Данни на компанията за пазарна информация ICIS сочат, че износните цени на PVC са достигнали исторически връх от 1775 долара за тон, над два пъти повече отколкото година по-рано.

Бурята беше „най-голямото единично събитие“ на пазара на пропилен, където цените са почти три пъти по-високи, отколкото през май м. г., казва Моралес.

Почти 70 съобщения за форсмажорни обстоятелства са били изпратени от производители в региона като Ineos и LyondellBasell, което им позволява да се отказват или да отлагат поръчки. Това е над три пъти повече спрямо броя им след урагана „Харви“ през 2017 г., съобщава компанията за данни в областта на снабдителните вериги Everstream Analytics.

Toyota съобщи миналата седмица, че производството в някои заводи в Северна Америка е пострадало от недостиг на ключови химически суровини, който се прибавя към проблемите в снабдителните й вериги, които включват и глобален недостиг на полупроводници.

Джонатан Джаф, главен изпълнителен директор на Lennar, една от най-големите компании за жилищно строителство в САЩ, предупреди за недостиг на петрохимически продукти, необходими за боята, индустриалната дървесина и изолацията, повтаряйки притесненията на други строителни компании от забавяне и растящи разходи.

Мартин Пейн, главен изпълнителен директор на британската компания за тръбопроводни системи Polypipe, казва, че макар да рециклира близо половината от пластмасата си от продукти като кутии за мляко, тя е изпитала недостиг на суровини.

„Наблюдаваме повишения от 5% нагоре на цените“, отбелязва той и допълва, че ръстът на цените „трябва да достигне“ до клиентите.

Скокът на цената на пластмасата се случва в същия момент, когато цените на стоманата, петрола и дървесината растат, засилвайки очакванията на икономисти, че инфлацията ще нарасне през идните месеци.

Служителите в засегнатите заводи в Тексас трябва да се справят с повредено оборудване като сензори и парни котли и са принудени да инспектират грижливо километри тръбопроводи за потенциални течове. „Никой не иска да прибързва или да прави компромис с интегритета на заводите“, казва Шехрина Камал, продуктов директор в компанията Everstream Analytics.

„За съжаление ние, а вероятно и цялата индустрия, не можем да отговорим на търсенето днес. Смятам, че едва през четвъртото тримесечие обстановката ще се върне към  нормалното“, отбелязва Бхавеш Пател, главен изпълнителен директор на компанията LyondellBasell, по време на индустриална конференция този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Ей тва глобално затопляне съсипа иконимиката начи! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Или па слънчасал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Глобалните снабдителни вериги ще се възстановяват с месеци от бурята в Тексас Каква е цената да си из-перка-л. Буквално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още