IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен: Китай застрашава сигурността на НАТО, необходим е общ подход

Американският държавен секретар обаче посочи, че все още има пространство за сътрудничество с азиатската страна

19:40 | 24.03.21 г. 4
<p>
	Американският държавен секретар Антъни Блинкен.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Американският държавен секретар Антъни Блинкен. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкен отправи силен упрек към обхватното използване от Китай на мерки за принуда и призова съюзниците от НАТО да работят със САЩ, за да дадат отпор на Пекин, предава CNBC.

В изявление в централата на НАТО в Брюксел Блинкен заяви, че САЩ няма да принуждават европейските си съюзници да правят „избор между нас и тях“. Но даде ясно да се разбере пред съюзниците от НАТО в Европа, че Вашингтон смята Китай за заплаха в областта на икономиката и сигурността, особено в сферата на технологиите.

„Няма съмнение, че поведението на Пекин, включващо принуда, заплашва нашата колективна сигурност и просперитет и работи активно за подкопаване на правилата на международната система и ценностите, които ние и нашите съюзници споделяме“, каза Блинкен след двудневните консултации със съюзниците от НАТО.

Американският държавен секретар заяви, че все още има пространство за сътрудничество с Китай по общи предизвикателства като климатичните промени и здравната сигурност, но призова НАТО да се обедини, когато Пекин използва принуда срещу някоя от страните членки на алианса.

„Знаем, че нашите съюзници имат сложни отношения с Китай, които невинаги съответстват идеално с нашите. Но трябва да преминем през тези предизвикателства заедно. Това означава да работим със съюзниците ни, за да елиминираме пропастта в области като технологии и инфраструктура, където Пекин опитва да упражнява принудителен натиск“, отбеляза Блинкен.

„Когато над някой от нас се упражнява принуда, трябва да реагираме като съюзници и да работим заедно, за да намалим уязвимостта си, като гарантираме, че икономиките ни са по-интегрирани една в друга“, допълни американският държавен секретар.

Блинкен посочи милитаризирането от Китай на Южнокитайско море, прилагането на хищнически икономически политики, кражбата на интелектуална собственост и злоупотребите с човешки права.

В понеделник администрацията на Байдън наложи нови санкции на двама високопоставени китайски представители заради ролята им в сериозни злоупотреби с човешки права на етнически малцинства в Синдзян.

Финансовото министерство обвини Китай, че използва репресивни тактики през последните пет години срещу уйгурите и други членове на етнически малцинства в региона, включително масови арести и наблюдение.

Преди време Пекин отхвърли обвиненията на САЩ, че е извършил геноцид срещу уйгурите – коренно мюсюлманско население на автономната област Синдзян в Северозападен Китай.

Напрежението между Китай и САЩ нарасна при администрацията на Тръмп, което ескалира в търговска война и работеше за забрана на китайски технологични компании да правят бизнес в САЩ.

Новият американски президент Джо Байдън, който говори с китайския президент Си Дзинпин миналия месец, заяви преди време, че подходът му към Китай ще е различен от този на предшественика му по това, че ще работи в по-тясно сътрудничество със съюзниците, за да даде отпор на Пекин.

Блинкен, който стана първият министър на Байдън на посещение в централата на НАТО в Брюксел, потвърди ангажимента на САЩ към най-мощния съюз в света.

„Трябва да можем да водим тези тежки разговори и дори да имаме разногласия, като в същото време се отнасяме с уважение един към друг. Твърде често през последните години ние в САЩ сякаш забравяме кои са приятелите ни. Това вече се променя“, заяви Блинкен, без да споменават политиката „Америка на първо място“, защитавана от администрацията на Тръмп.

Бившият президент често критикуваше страните членки на НАТО и дори заплаши да изтегли страната си от алианса. През декември 2019 г. Тръмп заяви пред лидерите на НАТО, че твърде много страни членки все още не плащат достатъчно и заплаши да намали американската военна подкрепа, ако съюзниците не увеличат разходите.

Блинкен призна обтегнатите трансатлантическите отношения заради разходите за отбрана и призова за „по-холистичен поглед за споделянето на бремето“.

„Признаваме значителния напредък, който много от съюзниците ни от НАТО постигнаха за подобряване на инвестициите в отбрана“, заяви Блинкен и допълни, че „нито едно число не изразява напълно приноса на дадена страна към защитата на колективната ни сигурност и интереси, особено в свят, където на все повече заплахи не може да бъде отговорено с военна сила“, отбеляза той.

„Трябва да признаем, че съюзниците имат различен капацитет и сравнима сила, затова те трябва да поемат своя дял от бремето по различни начини“, допълни Блинкен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Китай не може да бъде спрян и ще продължи да се разраства. Добре е НАТО да бъде укрепено въпреки че сме далече. Руснаците да му мислят. До границата им се разраства едно чудовище, което ще почне да има все по големи нужди и претенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Не бе, истински големи зелени байраци, с везан лев балкански!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
ти на тези руските хартиени знаменца , дето ви раздават преди митинг на бсп , байрак ли казваш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Блинкен: Китай застрашава сигурността на НАТО, необходим е общ подход Ние можем да дадем своя принос, като записваме доброволци за хайдушки чети! Бих подарил пари за 100 байрака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още