IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медиана: 11% от избирателите, които твърдо ще гласуват, все още не знаят за кого

При сегашната конфигурация на партиите е проблем както запазването на статуквото, така и формиране на мнозинство около опозиционни формации

12:53 | 25.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Десет дни преди изборите на практика всички въпросителни остават. Не може да се определи колко избиратели ще се явят пред изборните урни. Това констатират социолозите от агенция Медиана в най-новото си изследване, проведено от 16 до 23 март с 1004 човека чрез пряко стандартизирано интервю.

Към момента около 3,4 милиона избиратели декларират, че твърдо ще гласуват. Прави впечатление обаче, че тази декларативна изборна готовност намалява с приближаването на изборите. Това е точно обратното на всичко наблюдавано на предходни избори и може да  предвещава значително снижаване на реалната изборна активност, очакват от Медиана.

От проучването се разбира, че 11% от избирателите, които са заявили, че твърдо ще гласуват, все още се колебаят коя партия да изберат. Това означава, че 350 хиляди избиратели се колебаят в избора си, а вероятно и дали въобще да гласуват. Отдръпването на тези избиратели от изборите или масираното им насочване към една или друга политическа формация може драстично да промени картината на политическите нагласи в страната, смятат социолозите. 

На този етап те не могат да кажат със сигурност колко ще са партиите в парламента. Данните към момента показват, че те могат да бъдат както само четири, така и осем. Засега сигурни могат да бъдат само четири политически формации – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Има такъв народ“. Още четири формации имат шансове, но всички те се намират твърде близо до 4-процентната бариера за влизане в парламента – „Изправи се! Мутри Вън!“; Демократична България; ВМРО и Воля/НФСБ.

Не може да се отговори категорично и коя политическа формация ще бъде първа, коя втора и коя трета. Засега ГЕРБ води пред БСП като разликата е около 150 хиляди гласа в полза на управляващите. Разликата между БСП и „Има такъв народ“ е около 300 хиляди гласа, а тази между ДПС и Слави Трифонов  е около 70 хиляди. Колебаещите се дали и за кого да гласуват са над 350 хиляди.

Това, което данните позволяват да се каже, е, че в обществото е налице подчертано желание за промяна на управлението, но няма преобладаващо мнение кой може да бъде субекта на тази промяна.

При конфигурацията очертана към момента е проблем както запазването на статуквото, така и формирането на мнозинство около опозиционните формации.

Според социолозите това е картина (снимка) на обществените и политически настроения и нагласи на хората към момента и те са категорични, че това не е прогноза и от избирателите зависи да я променят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 3 години
Важното е че знаят "срещу кого"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още