IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурността на сътрудничеството все още е от значение за ЕС и Русия

Рефлексивното прибягване до санкциите като панацея няма да засили способността на блока да служи като ефективен пазител на континенталния ред и сигурност

08:15 | 29.03.21 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин по време на срещата му с канцлера на Германия Ангела Меркел през 2018 г. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин по време на срещата му с канцлера на Германия Ангела Меркел през 2018 г. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Отношенията между Европейския съюз (ЕС) и Русия изглежда са в най-ниската си точка след украинската криза от 2013-2014 г. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика изразява съмнения дали Москва продължава да се интересува от конструктивни отношения с Брюксел след противоречивото му посещение в Кремъл миналия месец.

Въпреки „селективната ангажираност“, която е сред петте водещи принципа на ЕС за отношения с Русия, в момента и двете страни не проявяват почти никакъв апетит за сътрудничество на високо равнище или по-нататъшни опити за възстановяване на отношенията им, пише в анализ за онлайн изданието EurActiv.com на Захари Пайкин, изследовател по външната политика на ЕС в Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел (CEPS), и Александра Мартин, ръководител на офиса на GLOBSEC в Брюксел.

Настоящата липса на стратегическо сътрудничество между Брюксел и Москва не отменя дългосрочното значение на кооперативната сигурност в Европа, посочват анализаторите. Макар че през последните години доверието се разпадна и международните споразумения бяха нарушени, остава ключов въпрос: Съществува ли зона на възможно споразумение за справяне с противопоставянето и геополитическите амбиции, като същевременно се защитават интересите на сигурността и на двете страни?

По пътя на авторитаризма, по който Русия е поела, намирането на равновесие между твърдост и протегната ръка се оказва все по-трудно. През последните седмици се появиха призиви за засилване на стратегията на ЕС за Русия.

Тъй като руският външен министър Сергей Лавров определя ЕС като „ненадежден партньор“, а мнозина в Москва вярват, че Европа е възложила сигурността си на САЩ, Европа, която изглежда по-„суверенна“, наистина може да има по-голям шанс да предизвика уважението на Русия, смятат анализаторите.

В сегашното противоречие между Русия и Запада обаче и двете страни вярват, че времето е на тяхна страна. Кремъл вижда разединението на Запада като знак, че либералният международен ред е изправен пред екзистенциална криза. Междувременно много западняци предвиждат неизбежен руски упадък предвид недиверсифицираната икономика на страната и намаляващото население.

Дали тези прогнози са точни – това не е толкова важно, защото и двете страни остават неподатливи на компромиси относно идеалната си визия за общоевропейска сигурност. Нику Попеску от Европейския съвет по външни отношения е прав да подчертае, че ЕС трябва да „се справи с [днешната] Русия, а не с тази от 2050 или 2070 г.“, но трябва да се вземат предвид и дългосрочните последици за сигурността.

Държавите членки на ЕС са различни по размер, мощност, географско местоположение, възприемане на заплахи и историческа памет. Все пак ЕС все още се стреми да бъде геополитически участник. Това изисква доверие и единство във властта, както и способност да се държиш като възрастен, когато е необходимо.

Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Забрави "амин" да напишеш и да си чукнеш главата в пода няколко пъти в посока статуята на свободата и с гз към петолъчката над Кремъл :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"Русия е диктатура.С нея трябва да се преговаря само много учтиво и много добре въоръжено."Отвори си учебника по история да видиш как са завършвали такива опити ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ходил е лавровко в Китай, да даде отчет на шефа. Че както да ги захапали откъм Сибир, скоро да не изчезне и Приморския край...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Сигурността на сътрудничеството все още е от значение за ЕС и Русия След като Лавров ходи в Китай (след американо-китайският скандал), никак не съм убеден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
Русия е диктатура.С нея трябва да се преговаря само много учтиво и много добре въоръжено. Иначе няма никакво сътрудничество, а притискане, налагане, изнудване и други подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Режимът на жужето няма интерес да има по-добри отношения с ЕС, по една много проста причина - няма да го има външния враг, с който да се обясни мизерията на населението.Държавата-бензиноколонка в момента хем си продава горовата на ЕС, хем обаче ЕС бива ползван за плашило от пропагандата на пyтeтo.Ако отношенията се стоплят, крепостните ще почнат да питат "Защо е толкова зле", а сега лесно им се обяснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Виж ти, започват да звучат нотки на сериозност. Може би са доста позакъснели. Руският стремеж за експанзия винаги е бил проблем за европейските страни. Пътят да се овладее и приглуши този стремеж никога не е бил пряката конфронтация. Има много съвременни методи да се пренасочат интересите на руския елит в подходяща посока. Не знам обаче дали това ще е възможно след като в САЩ отново хора като Виктория Нюланд са на власт. И да не забравяме Байдън. Разбра се нито Байдън, нито Путин са вечни. В статията ми направи впечатлени използването на термина "геополитически разлом". За мене това определение най-точно описва съвременната ситуация. Разломът е дълбока пукнатина, която се появява някъде. Тя може да се запълне след време, но може да раздели завнаги двете страни на разлома, например както при континентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Yбиецът ке падне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още