IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 10 млн. домакинства в света планират да купят имот за над 1 млн. долара

Купувачите продължават да изпреварват продавачите в луксозния сегмент на глобалния жилищен пазар

09:30 | 27.03.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

10,3 млн. домакинства от цял свят планират покупка на имот на стойност над 1 млн. долара през следващите три години, а общо на пазара като купувачи на жилища ще се появят 15,5 млн. заможни домакинства. Това показва проучване на състоянието на пазара на луксозни имоти през 2021 г. на Luxury Portfolio International, чийто партньор за България е Unique Estates.

Допитването обхваща 30,49 милиона домакинства с доходи около 250 хил. щатски долара в местна валута чрез национална представителна извадка. Засиленото търсене от страна на купувачите е обвързано с ограниченията заради COVID-19 и желанието за инвестиции, алтернативни на финансовите инструменти. Жилищата доминират над водещи инвестиционни категории като акции, злато, частни фондове, социално отговорно инвестиране.

“Пазарът на луксозни имоти доказа през последните 12 месеца своята устойчивост и инвестиционен потенциал. Цените на жилищата са стабилни, а засиленото търсене на ново строителство поддържа активността на добри нива. Традиционно доверието към недвижимото имуществото е доста високо, а настоящата ситуация даде тласък на сделките с имоти, видим в ръста в края на 2020 и началото на 2021 г.“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Почти половината от купувачите на луксозни имоти в света (45%) вярват, че пазарът ще расте, а на противоположното мнение са 31%, се посочва в доклада. Преминавайки към по-високите ценови категории, обаче, се забелязва промяна в нагласите на хората. Тези от тях, които са готови да платят 10 млн. долара или повече, виждат пазара много повече възходящ, отколкото низходящ (съответно 48% и 17%). Очакванията за растящата стойност на жилището също са в пряка зависимост от ценовата категория. Почти една трета от всички купувачи на луксозни имоти (29%) вярват, че цената на сегашния им дом ще се увеличи с над 10% през следващите 12 месеца. При собствениците на имоти за над 10 млн. долара подобни очаквания имат малко над 50%.

Въпреки това съотношението между купувачи и продавачи е 3:2 в полза на първите. До 2023 г. 10,29 млн. домакинства планират продажба на жилище, на фона на 15,5 млн. домакинства бъдещи купувачи. Потенциалният дефицит се очаква да доведе до краткосрочен ръст на цените и повишен интерес към новото строителство. Увеличаващото се търсене на недвижими имоти като дългосрочна инвестиция може да предизвика поскъпване в други свързани категории, като например суровини и строителни материали. Възможно е също да има отражение и върху цените на луксозни продукти за обзавеждане, като артистични декорации и произведения на изкуството.

Почти всички купувачи в луксозния сегмент (95%) предвиждат допълнителни покупки за своя нов дом, като общият бюджет за допълнителните инвестиции е много по-голям от стойността на самия имот. Списъкът с покупките започва с обичайните неща като мебели, уреди, електроника и декорации, но колкото по-голяма е цената на бъдещия дом, толкова повече категории влизат в списъка. Купувачите във високия (5 млн. долара) и в ултралуксозния сегмент (10 млн. долара) искат да обзаведат свой домашен фитнес или да добавят още екстри към новия си дом като например нов автомобил или произведения на изкуството.

Потребителски тенденции

Голяма част от гражданите на Великобритания, които търсят висок клас имоти, се ориентират към покупка извън страната, за да се сдобият с втори паспорт след Brexit. Мексико, Индия, Китай и Великобритания пък привличат международните купувачи от целия свят заради възможността за предоставяне на гражданство срещу инвестиции – т.нар „златни паспорти“. Те позволяват чужденци да бъдат натурализирани като граждани на дадена държава в замяна на инвестиции, при условие че са спазени определени критерии. Като друга причина за покупка на имот в чужбина клиентите посочват промяната в живота им вследствие на COVID-19 и търсене на по-качествено образование за децата им.

Ежедневието след COVID предполага хората да прекарват повече време у дома. Това създава нови тенденции при поведението и изискванията на купувачите на луксозни жилища. Личното пространство в дома става все по-важно и необходимо, тъй като всички членове на домакинството работят или учат от вкъщи. Продължителният престой у дома се съчетава с посрещане на гости (нечленове на семейството) за по-дълго време, което налага предвиждане на отделни помещения за тях – къща за гости или отделна жилищна пристройка. Собствениците търсят различни източници на развлечение, като си обособяват собствен фитнес, игрална зала и други.

Прогнозите на компанията са търсенето на луксозни жилища да се задържи високо през 2021, докато предлагането все още е по-слабо, а икономическите условия, като силен фондов пазар и ниски цени на заемите, са налице. Луксозните проекти, които се изпълняват в момента, имат всички предпоставки за успешно реализиране заради големия брой запитвания за ново строителство. За собствениците на имоти, обмислящи продажба, сега е моментът да ги обновят и модернизират, за да отговорят на изискванията на купувачите, съветват от Luxury Portfolio International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Еми разбирам ясно е :) Ако имаш 1 милион за имот това означава,че имаш поне още 10 милиона с които правиш бизнес или инвестираш .... да включително и в биткойни :) Последно видях ,че един пенсионен фонд от Нова Зеландия е вкарал 5% в биткойни и то още когато беше 10 хиляди доалра. Еми готино ще им е на онези пенсионери там защото паричките им се въртят .... било то в злато, койни .... акции и т.н. А тук едно голямо нищо ! Тоест всъщност - 3% всяка година от парите на пенсионерите. Барем да бяха купували с 1% от парите злато всеки месец :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
:))) Хубав бизнес план за биткойна си имате...само трябва да разберете, защо предпочитат имоти, а не биткойнчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
Solar Power
преди 3 години
За мен носи информация. Я си представи,че решат да си вземат и по един биткойн при наличието само на 20 милиона означава,че цената на биткойна ще отиде на 500 хиляди :)За твое съжаление точно тези богати 0.0014% тяхната алчност дърпа света напред. Ако не беше тя сега щяхме още да сме в горите с листо отпред :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Говорим за цял свят, не конкретна държава. Ако ще слепи монахини да ги правят тия мебели, повечето от тия хора не си обзавеждат сами къщите, те просто ще наемат дизайнер, който вече си има изградена мрежа за тия неща. Директният производител един *** няма да види, ако няма контактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
зависи ... ако планираш да започнеш производство на качествени мебели от масивна дървесина , или планираш да започнеш производство на специфични вътрешна мазилки и санитарни изделия със сребърни йони , или планираш проиводство на IoT домакински продукти висок клас ... :))) ... за който се интересува носи , в общият случай можеш да подминаваш такива новини ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Нека обобщя заглавието ~0.0014 процента от населението има идеята да си купи жилище за 1млн$.. "Факт", който сам по себе си, не носи съществена информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още