IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на лукса: 69 хил. долара на седмица за имот под наем в Лондон

Ръководителят на най-големия производител на ваксини в света постави рекорд на наемния пазар в квартал „Мейфеър“

14:31 | 25.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на най-големия производител на ваксини в света е сключил договор за наем на имот в лондонския квартал „Мейфеър“ на цена от около 50 хил. паунда (69 хил. долара) на седмица, което е рекорд за скъпия квартал, съобщават двама запознати със сделката източници, цитирани от Bloomberg.

Адар Пунавала, главен изпълнителен директор на Serum Institute of India, е взел под наем жилището на една от най-добрите улици в квартала от полската милиардерка Доминика Кулжик, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като сделката е конфиденциална.

Имението е едно от най-големите жилища в квартала с площ от 2322 кв. м, равняващи не са около 24 средностатистически английски жилища. Имотът се предлага и със съседна къща за гости и гледа към една от „тайните градини“ в „Мейфеър“, които са достъпни само за жителите на квартала.

Сделката ще даде тласък на пазара на луксозни домове в централната част на Лондон, който понесе удар от комбинацията от Brexit и пандемията. Наемите в „Мейфеър“ са намалели с 9,2% през последните пет години, сочат данни на компанията LonRes.

Наблюдава се „огромно нарастване“ на търсенето от заможни клиенти, наемащи имоти в Лондон и английската провинция, които искат да се пренесат в по-голямо жилище или държат на дом с по-голяма градина, коментира Илейн Брайд, главен изпълнителен директор на Poppy Lane Placements, бутикова агенция за недвижими имоти, която предлага обзавеждане за луксозни частни домове.

Пунавала, който в момента ръководи производството на милиони дози от ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca, има дългогодишни връзки с Великобритания и е учил в Уестминстърския университет в Лондон. Преди време бизнесменът не успя да купи Grosvenor Hotel в „Мейфеър“ и да превърне част от него в дом.

Великобритания „определено е място, където бих искал да имам втори дом“, коментира Пунавала пред Bloomberg News през 2016 г.

Той е част от едно от най-богатите семейства в света, което има състояние от 15 млрд. долара, голяма част от което идва от производителя на ваксини, сочи Индексът на милиардерите на Bloomberg.

Гербовият налог, който е по-висок за чуждестранните купувачи и за собствениците на няколко жилища, може да възпира заможни хора да купувам имоти в Лондон, коментира Фред Скарлет, директор на компанията за луксозни имоти Clivedale London. Допълнителен данък за купувачите, които живеят в чужбина, ще бъде въведен идния месец.

„Ако придобиват къща за две до десет години, много чуждестранни купувачи ще се замислят защо плащат всички тези данъци, защо просто не наемат жилище“, отбелязва Скарлет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Е че кво му пречеше на мнозинството да си направи ваксини да си ги произведе и дистрибутира?Вместо да седи в нетя и да дращи глупости по форумите и да измисля конспиративни небивалици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
...докато множеството мре бай ваксина бизнесмен се ре в/у гробовете им със собствените им пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Пълна простотия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още