IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел: Вижда се светлината в края на тунела

ЕС трябва да бъде по-независим по отношение на производството на ваксини, смята германският канцлер

19:40 | 25.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Ще отнеме още няколко месеца, но вече се вижда светлината в края на тунела, заяви германският канцлер Ангела Меркел в коментар пред Бундестага часове преди началото на видеоконеферентната среща на европейските лидери, пише европейското издание Politico.

В своето изявление Меркел призова германците да се борят с пандемията с оптимизъм, а не да се оплакват от рестрикциите и забавянето на ваксините. "Ще преборим този вирус", убедена е Меркел.

"От ключово значение е дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна. Ако винаги е наполовина празна, то ние никога няма да развием никаква позитивна енергия в тази държава, за да се преборим с вируса", коментира още германският канцлер пред депутатите.

Сега е моментът да се обединим и да гледаме напред позитивно, дори и ситуацията да изглежда трудна, призова още германският канцлер.

Тези коментари идват само ден след като Ангела Меркел публично се извини за предложените стриктни ограничения в Германия за петте дни около предстоящите Великденските празници.

В своята реч Меркел още веднъж защити идеята за обща европейска стратегия за борба с коронавируса, която е остро критикувана в Германия. В страната коментират, че няма достатъчно ваксини и изостава от страни като Израел, Великобритания и САЩ.

"Ако сегашните малки разлики в доставките предизвикват такива дискусии, не искам да си представя какво би се случило, ако някои имаха ваксини, а други - не", категорична е Меркел. Според нея подобна ситуация би разтърсило блокът из основи.

В същото време в ЕС пък има критики, че политическите решения в изборната година в страната оказват влияние върху цялата европейска политика и притискат председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен да взима грешни решения.

Пред Бундестага Ангела Меркел призна, че пандемията е показала "сериозните слабости от функционирането на общата система" и допълни, че ще бъде драматично, ако не успеем с ускоряването на кампанията по ваксинирането.

ЕС трябва да бъде "по-независим" по отношение на производството на ваксини, а вирусът може още дълго време да ни занимава със своите мутации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
korn
преди 3 години
вижда се светлина в края на тунела, още няколко месеца, вирусът може още дълго време да ни занимава с новите мутации-останете позитивни хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още