IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors увеличава етническото и полово разнообразие в своя борд

Автомобилният концерн назначи бившия ръководител на Hewlett Packard Мег Уитман и изпълнителния директор на NBA Марк Тейтъм за членове на борда на директорите

21:45 | 25.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeff Kowalsky/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg 

Американският автомобилен концерн General Motors Co. назначи бившия главен изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise Co. Мег Уитман и изпълнителния директор на Националната баскетболна асоциация (NBA) Марк Тейтъм като директори, увеличавайки етническото и полово разнообразие в своя борд. 

Тейтъм, който е чернокож, е първият човек от азиатски произход и вторият афро-американски представител на директорския борд нa GM.

В същото време назначаването на Уитман увеличава броя на жените директори до седем. В борда има и испанец, съобщава Bloomberg.

Назначенията, обявени в четвъртък, увеличават размера на борда до 13 членове.

С прибавянето на Тейтъм автомобилният производител се присъединява към множеството компании, които се ангажират с половото и расовото равенство, след като през май 2020 г. беше убит от полицаи Джордж Флойд, афро-американец.

От 1 юни до края на февруари общо 112 афро-американци са били добавени към директорските бордове на 114 компании от индекса S&P 500, според изчисления на Russell Reynolds Associates.

И все пак 122 компании все още не разполагат с чернокож в своите бордове към февруари тази година.

Според данни н Bloomberg GM е една от петте компании в S&P 500 с борд, в който преобладават жените. В S&P 500 има само една компания, в която не присъстват жени в борда - Monolithic Power Systems Inc.

С добавянето на 64-годишния Уитман GM се сдобива с още един директор с богат опит и връзки в Силициевата долина. Преди три години концернът привлече бившия изпълнителен директор на EBay Inc. Девин Уениг.

Директорите на GM ще се появят по време на годишната среща на акционерите на 14 юни, на която трябва да бъдат избрани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още