IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната трансформация вещае политически проблеми в петролните държави

Държавите трябва да диверсифицират икономиката, но доста от тях няма да се справят, показват данни на Verisk Maplecroft

15:26 | 28.03.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Трансформацията към зелена икономика може да се окаже политически кошмар в държавите, добиващи петрол, пише в доклад на базираната във Великобритания консултантска компания Verisk Maplecroft. Сред най-застрашените от политическа нестабилност са Алжир, Нигерия и Ирак, става ясно от анализите на експертите.

Криза може да бъде очаквана и в Ангола, Габон и Казахстан, ако те не се адаптират към заплахата, която носи глобалният отказ от изкопаеми горива.

Петролните държави, които не се адаптират към новите условия, ще бъдат изправени пред намаляващи приходи от продажбата на петрол и опити да съживят икономическите сектори, които не са свързани с добива на изкопаемите горива.

Но данните от 2014 година насам, след срива на цената на петрола, показват, че повечето държави не могат да диверсифицират икономиката си. Независимо от това дали петролните държави са член на ОПЕК или не - добивите се увеличават двойно през последните години, в опит да се запълни дупката в приходите заради по-ниските цени, коментират още от Verisk Maplecroft.

Въпреки това много държави, включително и най-големият износител на петрол - Саудитска Арабия, намаляват валутните си резерви от 2014 година насам.

Оказва се, че повечето държави, които разчитат основно на добива на петрол, нямат капацитет - липсват необходимите институции (правни и икономически), инфраструктура и човешки капитал. Но дори и тези институции да съществуват - политическата среда, корупцията и управленските предизвикателства мога да попречат на реформите, дори и това да е правилният курс.

Има и няколко примери за успех и един от тях безспорно е Норвегия. Но и Обединените арабски емирства (ОАЕ) успешно опитват да заменят петрола и износът на метали се увеличава, макар и все още да е в сянката на въглеводородите. Но като цяло диверсификацията на износа на петрол се оказва трудна задача не само от икономическа, но и от политическа гледна точка.

Оцеляването на петролните държави зависи от няколко фактора - разходите, способността за диверсификация на икономиката и политическата стабилност, отбелязват още експертите. Някои държави ще успеят да се справят с предизвикателствата, но доста - не.

Дори и страните, които успеят да диверсифицират икономиката, ще бъдат изправени пред политическа несигурност и пазарни сътресения, защото ще бъдат подкопани съществуващите социални договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
alligator_29
преди 2 години
Аз бях роден в СССР и си спомням много добре живота там и преди и след распадането му. На хората никога не им е било важно каква политическа система е в държавата: комунизъм, демокрация или диктатура, а дали живеят добре, и какво могат да сложат на масата. Така е и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
абе, за кви са ни руските ресурси, след като те сами си ги дават за прясно напечатани долари ? ... нека мужика да копа у мината за жълти копейки и да е щастлив че може да пие редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Всъщност има разлика, ислямистите до някъде не са виновни, че са се родили в мюсулманските катуни и са програмирани да мразят другите. Но русофила, това е друго нещо. Той сам е избрал да бъде роб, да мрази и да има желание да избива себеподобните си. Русофила е най долното, грозно и *** създание. Вие сте едни скапани еничери, ***, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Ингров и Вовата как заквичаха веднага. Любимата им Русия е точно в този списък с мюсулманските катуни. Няма разлика между мюсулмани и русофили. Това са същества мразещи всички други и убедени че нормалните хора трябва да работят за да купуват суровини от тях, за да могат те да се молят на Алах и поредния руски диктатор. Края ви наближава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
не е това "истината" ... инак нямаше окото на глобалистите да е все там , където накоя държава добива нещо . Колкото до Русия , не я плачи , тя може да си е самодостатъчна ... даже и да се наложи със сила .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
alligator_29
преди 2 години
Истината е - не кой колко ресурси има, а колко ефективно ги исползва. Повечето ресурсни държави ( Русия, Алжир, Ирак, Нигерия, Ангола, Южна Африка, Венесуела и т.н.) са затънали в корупция, затова са изтървали удобния момента за трансформацията на икономика и развитието на другите сектори в икономиката когато имаха добра финансова възможност за това. Историята ни е показала, че индустриалната революция се случва веднъж на 100-200 години и ние в момента се намираме на границата на този цикъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
много неща могат да правят ... ресурси дал Господ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Енергийната трансформация вещае политически проблеми в петролните държави Нали затова я правите тая зелена следка:печатарите с плебса с посредничеството на преституцията.Китай и Индия имат въглища, Русия и неправилните араби - нефт.Англо-саксите имат само преститутки по цял свят в излишък....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
BobyB
преди 2 години
А руснаците какво да си припомнят? Как се теглят кораби на Волга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
арабите ше трябва пак да си припомнят как се гледат камили и тъкат килимчета , налЕ ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още