IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси завършиха без единна посока заради страха около COVID

Книжата на Cineworld поевтиняха с 8%, след като стана ясно, че компанията ще поиска от акционерите да одобрят увеличаването на тавана на дълга

19:42 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на фона на опасенията сред инвеститорите относно ръста в броя на заразените от коронавирус в региона, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,07% до 423,08 пункта.

Германският показател DAX отчете ръст от 0,08% до 14 621,36 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 0,57% от стойността си, понижавайки се до ниво от 6674,83 пункта.

Френският измерител CAC напредна с 0,09 на сто до 5952,41 пункта.

Икономистите обърнаха внимание на редица икономически данни от Европа. Настроението на германските потребители се подобрява за втори пореден месец през април, подсилено от облекчаването на мерките срещу коронавируса в началото на март, въпреки че скорошното решение за удължаване на ограниченията помрачава перспективите.

европейски европейски

Индексът на потребителските настроения, базиран на проучване сред около 2000 германци, се покачва до -6,2 пункта за април от ревизираните -12,7 през март, показват данни на изследователският институт GfK.

В същото време британските търговци на дребно претърпяха още един труден месец през март, но са оптимистични за възстановяването на продажбите през април, когато ограниченията заради коронавируса трябва да бъдат премахнати, поне частично, показва проучване.

Месечният измерител на продажбите на дребно на Конфедерацията на британската индустрия остана без промяна на ниво от -45 пункта през март, въпреки че икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да се подобри до -37 пункта.

Във фокуса на инвеститорите беше и коментарът на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който намекна, че един ден ще започне намаляване на стимулите, които поддържат пазара по време на кризата.

„Много постепенно с течение на времето и с голяма прозрачност, когато икономиката се възстанови напълно, ще оттеглим подкрепата, която предоставяхме по време на извънредната ситуация“, каза Пауъл пред „Morning Edition“ по радио NPR.

При индивидуалните акции книжата на Cineworld поевтиняха с 8 на сто, след като стана ясно, че компанията ще призове акционерите си да одобрят увеличаването на тавана на дълга през следващия месец, след като засегнатата от пандемията група, управляваща киносалони, генерира 3 млрд. долара загуба за миналата година.

В същото време акциите на Deutsche Wohnen отчетоха 3,6-процентен спад в стойността на фона на спада на нетната печалба за 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още