IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: В тялото на Си Дзинпин няма нито една демократична кост

Китайският държавен глава е убеден, че демокрацията няма бъдеще, изтъква президентът на САЩ

22:40 | 25.03.21 г. 14
<p>
	Президентът на Китай Си Дзинпин. <em>Снимка:&nbsp;Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви по време на своята първа официална пресконференция в Белия дом, че е показал ясно на китайския си колега Си Дзинпин, че САЩ не търсят конфронтация, но ще настояват Китай да играе по международните правила за лоялна конкуренция и лоялна търговия.

Байдън посочи, че е прекарвал „часове“ в разговори със Си, докато изпълнява длъжността вицепрезидент при бившия президент Барак Обама, и е убеден, че китайският лидер вярва, че демокрацията няма бъдеще. 

„Той е един от онези хора, като (руския президент Владимир) Путин, които смятат, че автокрацията е вълната на бъдещето и че демокрацията не може да функционира във все по-комплексния свят“, изтъква американският държавен глава, цитиран от Ройтерс.

Според Байдън в тялото на Си Дзинпин няма нито една демократична кост, въпреки че е "умен човек".

Президентът заяви, че има различен поглед към бъдещето, който ще изисква големи инвестиции в американските работници и науката, за да може страната да се конкурира с Китай.

„Не търсим конфронтация, въпреки че знаем, че ще има голяма, голяма конкуренция“, споделя Байдън. „Ще настояваме Китай да играе по международните правила - лоялна конкуренция, лоялни практики, лоялна търговия“, добавя той.

Според него САЩ ще работят със съюзници, за да накарат Китай да понесе отговорност за действията си срещу Тайван, Хонконг, Южнокитайско море и отношението на азиатската страна към уйгурското малцинство.

Байдън изтъкна, че е разговарял със Си в продължение на два часа след встъпването си в длъжност, като му е казал: „И докато вие и вашата държава продължавате така грубо да нарушавате правата на човека, ние ще продължим по неумолим начин да насочваме вниманието на света натам и да стане ясно какво се случва. И той разбра това", заяви американският президент.

В същото време Байдън си постави за цел да администрира 200 милиона дози ваксини срещу Covid-19 до края на април, увеличавайки двойно целта си за първите 100 дни, откакто встъпи в длъжност като държавен глава.

"Знам, че е амбициозно", посочи той, добавяйки: „Вярвам, че можем да го направим“.

Байдън си постави първоначалната цел да извърши 100 милиона ваксинации за 100 дни през декември, преди ваксинационната кампанията в САЩ да набере скорост. Президентът успя да постигне това на 58-мия си ден в Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Току-що, ядох ***. Не ми проговори, не ми обеща "работа, работа, работа". Никакъв "Баце" не ми е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Когато започна у дома да виждам на уредите Made in USA тогава ще се притеснявам за американците. За момента ме притесняват китайците защото на всичките ми уреди и рутери пише Китай ! И ако някой ме шпионира яко е точно Китай. Китай е единствената страна с плюс на БВП по време на пандемията. Което говори много добре кой/как и защо изпусна вируса и кой печели от него. Във всеки случай не са САЩ с 500 хиляди умрели и - на икономиката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Жоре колко да са *** ? Огледай във вар всички уреди и виж на колко пише Made in USA и Made in China :)Изводите ще си ги направиш сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Guardian: Китай въведе санкции против Британия за лъжа и дезинформация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Казва го само заради това, че Тръмп говори същото. И двамата са наясно, че са кандидати за старческият дом, но какво да правиш - политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
а леле майко тоз горкия вече съвсем не го слуша главата ... беше казал че и през 2024г. ше се кандидатира .... кво повече да се коментира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Какво му остава на Си Дзинпин освен да пожелае здрави кости на американския си партньор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
baba_meca
преди 3 години
Байдън ако беше демократ щеше да направи нови избори. Нито той, нито предишният(Тръмп) го направи, а обвиниха Русия, че е лоша и се е намесила в изборите в САЩ. Колко му е да направят едни демократични избори, нали те са са супердемоктати няма други демократи като тях в целият свят!?!?!?..Тия двамата са едни узурпатори на власт, диктатори и мошенници. За САЩ като страна- каква демокрация е това? Последните 2ма американски президенти не са избрани легитимно от народа и си управляват!?!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
Jorkata
преди 3 години
Мисля, че всички знаем, че "международните правила за лоялна конкуренция и лоялна търговия" са тези, които САЩ кажат, че са. Тоест аз очаквам kypвенски номерца от страна на САЩ във всеки един момент... може би и затова Китай не се съобразяват много-много с тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 3 години
Начи и ние трябва да сме много доволни от Бацe. Щото и БВП и заплатите ни като китайските. И всичко това след 30 години растеж над 10 % годишно. И всичко това след общ дълг по-голвм от американският.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още