IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай санкционира 7 британски политици

Мерките са в отговор на британските санкции срещу длжностни лица, отговорни за репресиите срещу уйгурското малцинство в Синдзян

12:52 | 26.03.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият лидер на консерваторите Иън Дънкан Смит.<em> Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Бившият лидер на консерваторите Иън Дънкан Смит. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След като Великобритания се присъедини към Европейския съюз (ЕС) и наложи санкции на Китай заради нарушения на правата на човека в региона Синдзян, Пекин отвърна с ответни санкции на британски политици, съобщава онлайн изданието Politico.

Санкциите са насочени към 7 политици, включително бившия лидер на Консервативната партия Иън Дънкан Смит и депутатът Том Тугендът, председател на парламентарната комисия по външни работи.

На седмината и на членовете на техните семейства им се забранява влизане в Китай, замразяват се техни активи в Китай, ако имат такива, както и им се забранява да правят бизнес с китайски фирми.

Съобщението идва четири дни след като Обединеното кралство, заедно със САЩ и Канада, наложи санкции срещу китайски служители заради тяхното участие в репресиите срещу уйгурското малцинство в Синдзян. По-рано ЕС направи същото, което накара Пекин да издаде контрасанкции и на длъжностни лица от ЕС.

„Обединеното кралство се присъединява към международната общност при санкциониране на отговорните за нарушенията на човешките права, а китайското правителство санкционира своите критици. Това говори много“, коментира външният министър Доминик Рааб.

„Ако Пекин иска да отхвърли достоверно твърденията за нарушения на правата на човека в Синдзян, той трябва да позволи на Върховния комисар на ООН за правата на човека пълен достъп за проверка на истината“, допълва Рааб.

Дънкан Смит определя санкциите срещу него като „значка на честта“.

Британският премиер Борис Джонсън написа в Twitter: „Депутатите и други британски граждани, санкционирани от Китай днес, изпълняват жизненоважна роля, като осветяват грубите нарушения на правата на човека, извършени срещу мюсюлманите уйгури. Свободата да се изказваш в противовес на злоупотребите е от основно значение и аз твърдо ги поддържам“.

Китай се насочва и към няколко образувания, вкл. Комисията за правата на човека на Консервативната партия и Китайската изследователска група, също създадена от консервативни депутати.

Напрежението между Китай и Великобритания се увеличава през последните седмици на фона и на събитията в Хонконг. Властите в територията поискаха от 14 държави да спрат да признават британския национален задграничен паспорт (BNO). Британското външно министерство отговори на това искане, като коментира, че „правителството на Хонконг няма правомощия да диктува кои паспорти чуждестранните правителства признават за валидни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Хонконг също е част от Китай и вероятно закичените със значката имат по некой леФ там инвестиции. Ще е интересно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
male4ko
преди 3 години
Ами както виждаш, ходят.. Точно Китай замразиха шведската H&M и британската Burberry
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
vankata89
преди 3 години
Да бе те са се убили да искат да ходят в Китай да правят бизнес с китайски фирми или да имат някакви активи в Китай. замразяват се техни активи в Китай, АКО(ама нямат) имат такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Я да се жахнат 100 мегатона по тия чайници!Как дръзват да санкционират белите и пухкави благородни господа?!Не мой! Ще повлекта крак?Скандал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още