IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis може да свие производството на марките Jeep и Fiat в Италия

В момента ръководството на концерна разглежда план за повишаване на производствената ефективност на италианските фабрики

14:43 | 26.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Новосформираната автомобилна компания Stellantis проучва план, който включва окончателно спиране на една от двете производствени линии в завода на концерна в Мелфи, Южна Италия, споделя пред Automotive News ръководителят на профсъюза FIM CISL.

Кросоувърите с марка Jeep Renegade и Compass, както и Fiat 500X, се сглобяват в Мелфи, считан за най-ефективния завод на Stellantis в Италия.

Затварянето на линията може да се окаже първа стъпка от плана на главния изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес да премахне излишния капацитет в Италия.

Производството на концерна в страната се разглежда внимателно от ръководството, тъй като операциите там отчитат значително по-големи разходи от съоръженията на Stellantis в други страни. 

Ръководителят на FIM CISL Фердинандо Улиано заяви, че планът все още се разглежда, като профсъюзът не е получил уведомление от страна на корпоративното ръководство.

 „Много сме притеснени“, признава Улиано. „След като се намали производствения капацитет в един завод, е много трудно да се възстанови“, добавя той.

Фабриката в комплекса „Мирафиори“ край Торино разполага с две линии, докато всички други съоръжения на Stellantis в страната имат по една.

Представителите на профсъюзите ще се срещнат с ръководството на концерна за Европа на 15 април в Торино, за да обсъдят перспективите относно производствени обекти на групата в Италия.

Таварес заяви, че производствените разходи в италианските заводи са до четири пъти по-големи от тези в заводите на концерна във Франция и Испания.

Той се ангажира да не прибягва до съкращаване на работни места или затваряне на заводи след обособяването на компанията при сливането на Fiat Chrysler и PSA Group.

Капацитетът на всички заводи на Stellantis, които произвеждат по-малко от 250 хил. автомобила годишно, беше редуциран от две на една производствени линии, за да увеличи ефективността при производството.

Във Франция PSA се ангажира да затегне ефективността на производството в своите заводи в Рен, Поаси и Мюлуз. След това компанията приложи същата тактика и спрямо Opel-Vauxhall, когато закупи компанията от General Motors.

Около 249 хил. автомобила се произвеждат годишно в Мелфи, според данни на местните профсъюзи. През 2018 г. е постигнат рекорд от над 300 хил. броя. Производството през 2020 г. обаче спада до около 215 хил. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още