IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": "Северен поток 2" ще бъде построен до края на 2021 г.

90-92% от тръбите по трасето вече са положени, казва Виктор Зубков

14:46 | 26.03.21 г. 1
<p>
	<em>Полагане на тръбите на &quot;Северен поток 2&quot;. Снимка: Allseas</em></p>

Полагане на тръбите на "Северен поток 2". Снимка: Allseas

"Северен поток 2" ще бъде финализиран до края на тази година, коментира председателят на Съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков, пише ТАСС.

"Категорично, през тази година той ще бъде завършен без съмнения. Жалко за загубеното време, но така се получи", каза той пред журналисти.

Към момента 90-92% от работата по проекта е приключена, коментира още Зубков.

Проектът се превърна в ябълка на раздора между Германия и нейните партньори, включително САЩ и страни от ЕС. Вашингтон заплашва със санкции компаниите, които участват в строителството на газопровода. Европейски институции също се обявяват против реализацията на проекта.

Опасенията на критиците са, че "Северен поток 2" ще даде възможност за натиск на Москва в Европа. Освен това този газопровод ще заобиколи Украйна при транзита на руски газ към Европа.

Но Зубков е категоричен, че не се предвижда промяна в договорите с Украйна. "От юридическа гледна точка всички договори с Украйна и с другите компании са затворени", казва той.

Строителството на "Северен поток 2" беше преустановено за срок от една година, когато заради санкциите на САЩ от проекта се отказа строителят Allseas. През декември 2020 г. Русия поднови полагането на тръбите със собствени кораби.

Сега се полагат тръбите по последния участък по трасето - в териториалните води на Дания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
petyob
преди 3 години
не се казва колко компенсации са платили тези Allseas за отказването/забавянето. Ако е сключен както трябва договора би трябвало да дължат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още