IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се покачва с близо 200 пункта на фона на данните за отслабваща инфлация *

Финансовите акции поскъпват, след като Федералният резерв обяви, че банките могат да възобновят обратно изкупуване и да повишат дивиденти от края на юни

17:28 | 26.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите на американските компании поскъпват в петък, водени от банковия сектор и фирмите, облагодетелствани от отварянето на икономиката, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones прибавя 175 пункта, S&P 500 се повишава с 0,62%, докато Nasdaq Composite записва ръст от 0,5%.

Финансовите акции поскъпват, след като Федералният резерв обяви, че банките могат да възобновят обратно изкупуване и да повишат дивиденти от края на юни.

Акциите на JPMorgan поскъпват с 1,5%, докато Bank of America напредва с 2%. Цената при Goldman Sachs нараства с 1%.

Книжата на American Airlines повишават цената си с 1%, докато тези на Royal Caribbean, Carnival и Norwegian Cruise Line поскъпват с повече от 1%.

Страховете от ускоряващата се инфлация намаляха, след като данни показаха отслабен ценови натиск.

Основният индекс на цените, който изключва по-променливите разходи за храна и енергия, се повиши с 1,4%, по-малко от ръста от 1,5% през януари.

Движението на инфлацията беше една от най-обсъжданите теми сред икономистите, политиците и пазарните участници, особено след приемането на пакета от помощи в размер на 1,9 трлн. долара по-рано този месец.

Междувременно настроенията на потребителите в САЩ продължиха да се подобряват на фона на разпространението на ваксини. Проучване на Университета в Мичиган, публикувано в петък, показва, че индексът на потребителските настроения се е повишил до 84,9 пункта през март спрямо 76,8 пункта през февруари.

Основните индекси на Wall Street са напът да запишат леки повишения за седмицата, като S&P 500 и Dow са се увеличили с около 0,4%, докато Nasdaq е нараснал с 0,2%.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън си постави за цел да бъдат разпространени 200 милиона дози ваксини срещу Covid-19 до края на април, увеличавайки двойно целта си за първите 100 дни, откакто встъпи в длъжност като държавен глава.

Към 17:25 ч. българско време цената на петрола поскъпва осезаемо. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент се търгуват с повишение от 3,8% в цената до 64,31 долара за барел, а тези по американския сорт WTI – с 4,1% до 60,96 долара за барел.

*Информацията е актуална към 16:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Dow се покачва с близо 200 пункта на фона на данните за отслабваща инфлацията* Аа увеличаващи се бездомници и мизерстващи без доходи?Откъде инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още