IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Басейн в задния двор - американски вариант за ваканция по време на пандемия

Брокерите на имоти преосмислят дългогодишните си съвети за басейните

16:10 | 28.03.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-популярното търсене по ключова дума в американския сайт за продажба на недвижими имоти Zillow миналата година е... басейн. Това вероятно няма да изненада никого на пазара на ваканционни имоти, пише MarketWatch в споделена статия на The Escape Home.

Търсенето на имоти с басейни в САЩ расте. Фирмите за изграждане на басейни са претрупани от поръчки. Около 94 хил. нови басейна към жилища са построени през 2020 г. в САЩ, сочат данните за разрешителните за строеж към септември, казва Джанай Риквалдер, говорител на изследователската група Pool & Hot Tub Alliance. Това представлява скок с 21% спрямо 2019 г., а в щати като Аризона, Тексас и Флорида разрешителните са се увеличили с 30%, казва Риквалдер.

"Това е исторически ръст за индустрията - най-близкият период с подобен силен растеж беше през 1983 г. с 16% ръст при много по-малка база“, отбелязва Риквалдер.

Очевидната причина за растежа не е единствената. Да, хората не искат да се смесват с микробите на другите заради COVID-19, но експертите посочват и други причини.

Собствениците на жилища „се фокусираха върху създаването на ваканционно място за отдих в задния си двор“, каза Кели Маккелви, говорител на Northeast Spa & Pool Association, която има офиси в Лонг Айлънд, Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът и Пенсилвания. 

Това противоречи на съвета, който брокерите на имоти дават от десетилетия: "Изградете басейн не за да увеличите стойността на дома си, а за да му се насладите".

„По принцип данните ни сочат, че басейните са поляризираща опция за купувачите, поради което те носят относително малка премия при продажба от 1% и могат да задържат имотите за продажба на пазара с почти пет дни по-дълго от очакваното“, каза Аманда Пендълтън от Zillow.

Анализирайки разходите за поддръжка, отопление и почистване, много купувачи обикновено се фокусират повече върху недостатъците, отколкото върху предимствата. Това обаче се променя.

Сара Дженън, ветеринарен лекар и инвеститор в недвижими имоти в Арканзас, казва, че тези опасения се разсейват заради ограниченията за пътуване в чужбина.

За тези, които отдават жилищата си под наем чрез Airbnb или VRBO, басейните са допълнително предимство. От собствени наблюдения Дженен отбелязва, че е успяла да начисли с около 200 долара повече на вечер за имот с басейн, отколкото за подобен имот без басейн. В сравнение с миналата година тя очаква да спечели с около 20 хил. долара повече тази година от свой имот със собствен басейн, който отдава под краткосрочен наем близо до курортния град Хебър Спрингс.

Вземането на решение за басейн е лесната част, изграждането му по време на пандемия се оказва по-предизвикателно. Много от строителните компании в сектора, членове на Pool & Hot Tub Alliance, вече имат сключени договори за работа до 2022 г.

Собственик на компания за изграждане на басейни в Саутхолд, Ню Йорк, обяснява, че неговите колеги изпълнители в района са резервирани до септември и дори до октомври. Има и списъци с чакащи за материали, а някои са на цени с 40-50% по-високи от обичайните. Поради този недостиг на материали и работна ръка басейните в района на Лонг Айлънд струват не по-малко от 50 хил. долара.

Възниква и въпросът за добавената отговорност. Някои застрахователни компании дори споменават краткосрочните наематели и рисковете от басейни в продуктите, които предлагат за защита на собствениците на жилища.

Много застрахователи препоръчват на собствениците на жилища, които изграждат басейн, да увеличат покритието на отговорността от стандартните 100 хил. долара до 500 хил. долара.

Снимка: Pixabay

Търсят се не само басейни. В някои райони търсенето на външно джакузи е нараснало с 400%, като производителите отчитат шестмесечни изчаквания при поръчки за строителство и доставка, казва Риквалдер. Забавянето се дължи на много голямо търсене, спиране на фабриките и недостиг на материали на този пазар.

Според данните на Zillow имотите, които споменават думана "басейн" в своето описание, се продават с 1% по-скъпо от очакваното, а имотите с хидромасажни вани - за 2,7% повече. Тези имоти обаче се задържат на пазара няколко дни по-дълго.

Независимо от това, „търсенето е налице“, коментира Маккелви. "То е резултат от това, че хората осъзнават качеството на живот и как наличието на басейн в задния двор наистина създава ваканция, над която знаете, че имате пълен контрол".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
трева ли гледаш в тая оранжерия... наркоман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
за животните се изисква повечко ... особено за по-едрите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Ivel
преди 3 години
Това с оранжерийката вече е актуално и то не от вчера. Аз си отглеждам сам храната или по-скоро около 50% от нея, имам предвид плодовете и зеленчуците. За месото не съм узрял още, там е по-сложно, както казваше баща ми - Жива стока-Жива мъка. Може би като остарея ще имам и такава възможност, сега не мога да си го позволя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Ооо, да! Оранжерийка, кьопачка, оцеляване. Само патрони да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
мдаа... басейнче ... ама наближава времето , когато една оранжерийка ше е много по ценна , стига разбира се да се знае какво да се прави вътре ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още