IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Лондон с първо споразумение за финансовите услуги след Brexit

Двете страни са договорили меморандум за разбирателство, който предвижда и създаването на съвместен форум за обсъждане на закони и процедури

10:20 | 27.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания и Европейския съюз направиха първа стъпка за сътрудничество при финансовите услуги след Brexit. Двете страни са договорили меморандум за разбирателство за финансовите услуги, съобщиха от британското финансово министерство и Европейската комисия в отделни съобщения.

Споразумението ще помогне на финансовите фирми в Лондонското сити да си върнат поне част от достъпа до единния европейски пазар, загубен след напускането на блока.

Съдържанието на самата сделка е финализирано и Лондон и Брюксел в момента работят по формалното му удостоверяване, съобщава Bloomberg.

„Техническите дискусии по текста“ вече са завършени, се казва в позицията на британското финансово ведомство. „Трябва да бъдат предприети формални стъпки и от двете страни, преди меморандумът за разбирателство да бъде подписан, но се очаква това да бъде направено бързо“, се посочва още в позицията.

Меморандумът задава рамка за регулаторно сътрудничество и създаването на съвместен форум за обсъждане на закони и процедури, както и споделяне на информация. Той е отделен от евентуалното постигане на режим на приравняване на законодателството, който ще гарантира пазарен достъп до финансови услуги.

„Меморандумът за разбирателство ще създаде Съвместния британско-европейски финансов регулаторен форум, който ще служи като платформа за улесняване на диалога за въпросите по финансовите услуги“, каза говорител на ЕК. „От страна на ЕС меморандумът ще приеме формата на необвързващ инструмент, който ще изисква одобрението на Съвета“, допълни той.

Паундът достигна връх за сесията от 1,3812 долара, след като Bloomberg съобщи новината в петък. В събота сутринта британската валута се разменя при цена от 1,3789 долара.

За Джордан Рочестър, валутен стратег в Nomura International, стъпката е положителна. По думите му обаче пазарът очаква още напрежение по финансовите регулации и е необходимо да станат ясни още подробности.

След официалния Brexit в началото на тази година базираните в Лондон компании до голяма степен са ограничени от извършване на дейност в блока, което накара банки като JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc. да преместят милиарди долари активи и хиляди души персонал на Стария континент. Търговското споразумение между Лондон и Брюксел от миналата година до голяма степен изключва финансовата индустрия и оттогава насам ЕС настоява, че не бърза да дава т. нар. еквивалентност на британските закони, за да се възстановят правата за търговия.

Въпреки че меморандумът за разбирателство е отделен от даването на еквивалетни права, то според представители на ЕС договарянето на обща рамка около определени правила за финансовия сектор може да помогне за отблокирането на някои решения за приравняване на законодателството.

„Знаем, че бихме искали да постигнем напредък след меморандума по някои въпроси“, каза по-рано този месец Марийд Макгинес, еврокомисар за финансовите услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 3 години
Меморандумът като международен писмен документ, НЯМА юридическа стойност и НЕ СЪЗДАВА права и задължения за подписалите го държави;0 По-удачно е да се каже, че са направени първите стъпки за създаване на преддоговорните отношения между ЕС и ю.к. по отношение на финансовите пазари в ю.к. и нищо повече. Меморандумът няма правната сила на един международен писмен договор, ратифициран от подписалите го държави и никой не може да се позове на него, за да извлече за себе си или за търговската/ финансовата си дейност правно защитими права;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още