IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел отново сменя посоката със заплаха за федерален контрол на ограниченията

Тя изрази недоволство от нарушените – по думите ѝ – ангажименти от страна на регионалните лидери на 16-те германски провинции

11:27 | 29.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пореден обрат в стратегията на Германия за борба с коронавируса. След като обеща подкрепа за по-либералните регионални власти по отношение на блокадите, сега канцлерът Ангела Меркел заплаши да наложи федерален контрол върху мерките.

Изненадващо тя заяви, че може да прибегне до федералното законодателство, за да поеме отново инициативата. Решението ѝ бе обявено, след като по-рано този месец тя отново направи остър завой, като се отказа от планираните строги ограничения около католическия Великден (4 април) заради обществено недоволство.

Меркел изрази недоволство от нарушените – по думите ѝ – ангажименти от страна на регионалните лидери на 16-те германски провинции, които имат право да налагат свои правила за борба с кризата в рамките на германската федерална система на управление. От критиките си тя изключи само двама премиери от своя Християндемократически съюз (ХДС), които са и нейни съюзници.

„Не може да продължаваме така“, каза Меркел в интервю за телевизия ARD в неделя вечер. „Срещаме се на всеки четири седмици и след това продължаваме както и преди“, посочва тя, цитирана от Bloomberg.

Според запознат източник началникът на кабинета на Меркел Хелге Браун ще проведе телефонен разговор с представители на 16-те провинции, като е възможно да последва нова среща на канцлера и премиерите още във вторник. По информация на в. Bild тя може да завърши с налагането на по-строги ограничения за борба с вируса. Първоначално следващата среща бе насрочена за 12 април.

Въпреки това Меркел заяви, че не иска нова среща „през идните дни“, тъй като за тази цел „трябва да е ясно, че съвместно договорените резултати“ ще бъдат постигнати.

В отделно интервю за ARD отново в неделя премиерът на Бавария Маркус Зьодер изрази съмнение в ефективността на нова среща. „Няма смисъл да седим и отново да се оплакваме и да разменяме гледни точки, ако накрая всеки прави каквото сам смята за правилно“, каза той. Според него е необходим общ отговор и съвместни действия.

Меркел призова местните власти да спазват съществуващите насоки и да наложат вечерен час, да ограничат контактите и да спазват правилата за работа от вкъщи.

„Ако това не стане в обозримо бъдеще, трябва да се помисли как да се реши това на федерално ниво по единен начин“, каза канцлерът. „Задължени сме от закона да ограничим заразата. В момента нямаме ограничение“, допълни тя.

Германия се намира в деликатно положение, тъй като през септември в страната предстоят парламентарни избори, а населението вече е изморено от продължителните ограничения, бавната кампания по ваксинации и увеличаването на болните.

Седемдневната стойност на заболяваемостта на 100 хил. души продължава да расте и в понеделник до 134,4 от 129,7 предходния ден. Това е и повече от два пъти на скорошното дъно от 56,8 на 19 февруари, но и все още далеч от пика от близо 200 през декември.

За Меркел става все по-трудно да накара регионалните лидери да я следват в налагането на строги ограничителни мерки за борба с вируса. За германските граждани спазването на блокадите също става все по-трудно.

Миналата седмица канцлерът отмени предстоящата блокада на страната за Великден само 33 часа след нейното обявяване заради масовото недоволство от поредните строги мерки.

В същото време миналия четвъртък пред парламента Меркел заяви, че централната власт няма да забрани на никой кмет и областен управител да действа по-либерално по отношение на ограниченията. „Всеки може да го направи и федералната власт винаги ще го подкрепи“, допълни тя, имайки предвид подхода на град Тюбинген, където доста от ограниченията не важат за сметка на масово тестване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Хората не са загрижени за бавното разпространение на ваксините, а че ги мачкат като овце. Пределно им е ясно на хората, че това е една огромна световна измама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Празна глава, надута с московски опорки и тъъпотии, с това ли успокояваш усещането си, че си в тинята на обществото, докато другите се развиват?! Църкай си, затова в "окупираните територии" доходите на населението са пъти над кална и неокупирана рашка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Меркел отново сменя посоката със заплаха за федерален контрол на ограниченията С окупираните територии е така.И Боце сутрин казва едно, вечерта му набиват канчето и казва друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още