IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Г. Павлова: Липсата на телемедицина затрудни лечението на Covid-19

Пропуск на нормативната база в здравеопазването е, че не въведе иновативното лечение в извънболничната помощ, посочи бившият зам.-председател на БЛС

19:47 | 29.03.21 г. 2
Д-р Г. Павлова: Липсата на телемедицина затрудни лечението на Covid-19

Получава се закъснение в хоспитализацията на пациенти с Covid-19, които наистина имат нужда от лечение в болница, и това е големият проблем у нас. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Галинка Павлова, бивш заместник-председател на Български лекарски съюз.

“България закъсня с въвеждането на телемедицината при лечение на пациенти с положителни тестове за Covid-19”, посочи тя.

По думите й сред основните предизвикателства в сферата е фактът, че нормативната ни база не е регламентирала въвеждането на това лечение в извънболничната помощ.

“Въпросът е навреме да откриваме тези, които трябва да се лекуват в болница”, съветва д-р Павлова.

По отношение на ваксинациите и причините за изоставането на България тя изтъкна, че ситуацията се дължи на дефицита на ваксини и неритмичните доставки, което е грешка в политиката на Европейския съюз като цяло.

Бившият заместник-председател на Български лекарски съюз коментира и създаването на експертен консултативен съвет в помощ на бременни и родилки с Covid-19 в България. Според нея вероятно ще има телефони, на които даденото лечебно заведение ще се свързва с този съвет, за да се обсъжда всеки конкретен случай.

Д-р Павлова отбеляза, че има отлив на желаещи да се ваксинират с дозите на AstraZeneca, след като ваксинациите с тях бяха преустановени поради опасения за сигурността. Тя разказа, че в диагностично-консултативния център, в който работи, преди кризата около компанията е имало по 60 желаещи да се ваксинират с нейни дози на ден, а сега те достигат до 15 души.

Бившият заместник-председател на Български лекарски съюз смята, че доверието в тази ваксина може да се върне с времето.

“Липсва информационна кампания у нас. Всичко това, което се формира като мнение, е от различни изказвания на различни лица”, посочи Галинка Павлова.

Тя не очаква въвеждането на още по-строги мерки за ограничаване на пандемията и прогнозира, че силата ú ще намалява.

“Ще има следващи вълни, но няма да са с тази сила, която е в момента, при положение че постигнем т.нар. групов имунитет от преболедували и ваксинирали се”, е мнението на бившия заместник-председател на Български лекарски съюз.

Кои са предразсъдъците и реалните рискове при ваксиниране? Как върви ваксинационната компания на личните лекари? Къде трябва да звънят пациентите при оплаквания след поставяне на ваксина?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
имал си бол пари , платил си ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Напротив ! Проблемът е липсата на здравни заведения с изключения на 3-4 в София и още 3-4 в страната. Всичко останало е просто точене на касата. Най-просто казано едно легло с одеало и система с натриев хлорид. Това не са лечебни заведения моля ! Разходете се в страната в някой по малък град ! А всички плащаме здравни осигуровки... дори някои и в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още