IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция хвърли съмнение дали ще има намаляване на лихвите през април

Не одобрявам предубедения подход, че намалението на лихвените проценти ще бъде приложено незабавно, каза новият централен банкер

16:25 | 29.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Новият управител на турската централна банка Шахап Кавджъоглу увери пазарите, че не трябва да приемат за даденост намаляването на лихвените проценти веднага през април, когато той ще даде посока за паричната политика за първи път след изненадващото си назначение, съобщи Bloomberg.

„Не одобрявам предубедения подход към решенията през април или следващите месеци, че намалението на лихвените проценти ще бъде приложено незабавно“, каза Кавджъоглу в писмен отговор на въпроси, изпратени от Bloomberg News, посочвайки заседанието на комитета по паричната политика следващия месец.

„През новия период ще продължим да вземаме решенията си с перспективата да осигурим трайно забавяне на инфлацията. В това отношение ще наблюдаваме и ефектите от предприетите досега политически стъпки “, каза Кавджъоглу.

Кавджъоглу беше назначен на 20 март, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни досегашния ръководител на централната банка Наджии Агбал, два дни след по-голямо от очакваното увеличение на лихвения процент.

Изборът подхрани очакванията за бърз обрат в паричната политика на Турция и предизвика рязък спад на турските активи, тъй като инвеститорите се усъмниха, че политиките, които за кратко възстановиха лирата, са приключили внезапно след гнева на президента.

Но в първото си интервю след приемането на новата длъжност Кавджъоглу каза, че ще се придържа стриктно към целта на банката за инфлация от 5%.

Турската валута поевтинява спрямо долара с 0,35% към 14:30 часа българско време, като един долар се разменя за 8,1679 турски лири.

Сянката на Ердоган

За разлика от повечето централни банкери по света, Ердоган смята, че по-високите лихвени проценти подхранват инфлацията и иска те да бъдат възможно най-ниски. Това убеждение на турския държавен глава доведе до отстраняването на трима гуверньори на централната банка за по-малко от две години.

На въпрос за доверието в турската парична политика, предвид силното влияние на президента, Кавджъоглу каза, че банката е независима в своите политики по закон. Той се ангажира да използва всички свои инструменти, съобразени с прогнозата за инфлацията, като увери, че ще се придържа към рамката за лихвените равнища, наследена от неговия предшественик.

турция турция

Докато предшественикът на Кавджъоглу не започна агресивен цикъл на затягане през ноември, инвеститорите често критикуваха банката, че твърде бързо отменя затягането на лихвите и твърде бавно реагира на рисковете – за последен път това се случи през август 2018 г., когато лирата загуби около една четвърт от стойността си.

Кавджъоглу, колумнист в проправителствения вестник „Йени Шафак" и университетски професор, беше критик на неотдавнашните повишения на лихвените проценти, осъществени под ръководството на Агбал, включително по-голямото от очакваното повишение на последното заседание на банката.

Новият управител обаче заяви, че намира за погрешно да коментира по-ранни решения на централната банка.

„Ние стриктно се придържаме към средносрочната цел за инфлация от 5%, определена съвместно с правителството. Аз съм наясно колко важно е това за устойчивия растеж“, каза той.

В отговор на въпрос за това как Турция използва официалните си резерви през последните две години, за да подкрепи лирата, новият шеф на централната банка каза, че „обменните курсове ще се определят от баланса на търсенето и предлагането при свободни пазарни условия“.

Само през миналата година турските банки са похарчили над 100 млрд. щатски долара от чуждестранните резерви на страната, за да подкрепят валутата, става ясно от доклад на Goldman Sachs Group. Нетните валутни резерви на Турция спаднаха с повече от половината до 19,6 млрд. долара.

Централната банка ще се опита да натрупа валутни резерви, когато пазарните условия са подходящи, каза Кавджъоглу, политически приоритет, който той споделя с Агбал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още