IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните обещания могат да затрупат политическата кариера на Макрон

Ако не изпълни заявките си относно опазването на околната среда, френският президент едва ли ще "бъде велик отново"

12:21 | 30.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Предизиборен плакат на Еманюел Макрон в изборите през 2017 година. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Предизиборен плакат на Еманюел Макрон в изборите през 2017 година. Снимка: Архив Ройтерс

"Да направим планетата отново велика!" С този променен слоган френският президент Еманюел Макрон се изстреля на световната сцена, когато Доналд Тръмп оттегли САЩ от Парижкото споразумение, пише европейското издание Politico. Тогава Макрон си спечели прозвището световен климатичен лидер.

Но да говориш за спасяването на Земята се оказва по-лесно, отколкото да го направиш - нужни са сложни и трудни за изпълнение политически и икономически сметки и действия. Сега френският президент е изправен пред заплахата да бъде "затрупан" от своите климатични обещания в родината си.

Вероятно това може да постави на карта и шансовете му за преизбиране през 2022 година.

Макрон вече усеща началото на политическите сътресения - повече от дузина депутати, избрани от партията "Република, напред!", напуснаха с мотива, че президентът не изпълнява своите ангажименти по отношение на околната среда и социалната сфера.

И във Франция започват да се питат - наистина ли Макрон вярва в мерките по опазването на околната среда или като всеки политик казва това, което избирателите искат да чуят. По отношение на климата обаче президентът е категоричен: "Никой не е направил повече от нас за последните три години".

Но въпреки строгите ограничения хиляди излязоха по улиците в няколко френски града с искания за повече действия по отношение на климатичните промени. Жители на Париж, Тулуза и Лион настояват депутатите да приемат по-строго законодателство по отношение на опазването на околната среда, посочва още европейското издание.

Социологическите проучвания показват, че опазването на околната среда е сред най-важните политики за французите. Този факт ще има значение при следващите президентски избори в страната.

През тази седмица френският парламент трябва да обсъди текстовете на т.нар. климатичен закон. Мерките включват забрана на кратките пътувания със самолет (под 2 часа и половина), изисквания за опаковките, ограничения на рекламите на компании, чиято основна дейност е свързана с изкопаеми горива, и още много други. 

За критиците обаче тези действия не са достатъчни, за да бъдат намалени въглеродните емисии на страната. 

В закона не става ясно и как Франция ще се впише в плановете на ЕС за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 година. Според местни еколози на тази база страната ще постигне между половината и 2/3 от нужното намаление на емисиите, но спрямо старите цели - с 40% до 2030 година.

Това, че плановете не са описани в закона, не означава, че Франция няма да спази своите ангажименти, коментира източник от френското правителство пред Politico. Според него в момента в ЕС има сериозно разделение по отношение на климатичните цели.

Според поддръжници на закона в текстовете има баланс. "В момента се намираме по средата на икономическа криза. Не можем да предприемем мерки, които ще навредят на авиационния сектор, във времена, когато е спрял", казва депутатът от "Република, напред!" Жан-Шарл Кола-Рой.

Френската икономика като цяло е нискоемисионна, защото разчита основно на ядрената енергия за производството на електроенергия. По тази причина и Париж охотно подкрепя идеята за силно ограничение на емисиите въглероден диоксид на ЕС.

Националната политика по отношение на климата изглежда доста хаотична, пише още Politico. Много от мерките са продиктувани всъщност от един SMS. През 2018 година френската актриса Марион Котияр коментира по радиото мерките на президента за опазване на околната среда. След това получава текстово съобщение, с което Макрон я кани, за да обсъдят ситуацията в Елисейския дворец.

Котияр приема и на тази среща, заедно с Макрон и еколога Сирил Дион, се изготвя списък със 150 граждани, избрани на случаен принцип, които да споделят своите идеи с президента за намаляване на въглеродните емисии. Целта е да бъдат запазени целите на правителството, след като е премахнат данъка върху горивата, който предизвика протеста на "Жълтите жилетки".

Макрон обеща да не изменя тези предложения - ще ги прилага директно или внася без корекции за одобрение в парламента. За мнозина това си е директна покана за провал.

Анализатори коментират още, че реално френският президент няма дългосрочна визия. Правителството трябва да преговаря с всеки сектор, за да определи всяка дата и всеки план за трансформация.

На международно ниво Франция трябва да впрегне дипломацията си, за да направи мерките по-приемливи - например по отношение на екологичните данъци за големите корпорации. 

Нито едно действие в тази сфера не е лесно и за Еманюел Макрон ще е трудно да "бъде велик отново".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Мда коги Франция си затвори централите и си набодат само перки и слъчарки аз ше започна на простотурвам на Околовръстното за биткойни .... :)) С тез екологии ако обичате у лево щот сите го видехме Глобалното Затоляне с -10тка през Март ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Климатичните обещания могат да затрупат политическата кариера на Макрон Ротшилд може да назначи който си поиска с нестандартна се*суалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още