IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България продължава да се подобрява

Повишение има във всички наблюдавани сектори, въпреки че несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, ограничаващ развитието на компаниите

12:50 | 30.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За трети пореден месец Националния статистически институт (НСИ) отчита подобрение в стопанската конюнктура в страната. През март 20201 г. индексът на бизнес климата се покачва с 2,1 пункта спрямо февруари, съобщиха от институцията. Повишение се отчита във всички наблюдавани сектори, въпреки че несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса. 

Трендът към подобрение започна през първия месец от текущата година, когато показателят се вдигна с близо 7 пункта. През ноември и декември имаше значително влошаване на стопанската конюнктура в страната. 

bk bk

През март съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 1,2 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях през последния месец има известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Основните затруднения за дейността остават свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната, недостатъчното търсене от чужбина и фактора „други“, като анкетата регистрира намаление на отрицателното им въздействие.

Относно продажните цени в промишлеността мениджърите не очакват повишение през следващите три месеца.

бк2 бк2

Бизнес климатът в строителството се покачва с 3,8 пункта в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира увеличение на получените нови поръчки през последния месец, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца са благоприятни.  

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, конкуренцията в бранша и факторът „други“ продължават да са основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец се отчита понижение на негативното им влияние.

По отношение на продажните цени в строителството прогнозите на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

бк3 бк3

При търговията на дребно показателят през март се повишава с 1,7 пункта (през февруари бе на нивото от януари), което според НСИ се дължи на благоприятните оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца са позитивни.

Основната пречка за дейността остава несигурната икономическа среда, посочена от 64,3% от търговците. Регистрирано е нарастване на неблагоприятното въздействие на фактора „конкуренция в бранша“, който измества на трето място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене.

Относно продажните цени са регистрирани известни очаквания за увеличение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

бк4 бк4

През март бизнес климатът при услугите се се покачва с 2,7 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Подобряват се и мненията им относно търсенето на услуги през следващите три месеца, но пък през февруари покачването на индекса беше с 5,3 пункта спрямо януари.

Несигурната икономическа среда, факторът „други“, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша продължават да са основните проблеми, ограничаващи бизнеса, като анкетата отчита засилване на негативното влияние на последните два фактора.

Мениджърите в сектора на услугите очакват продажните цени да запазят своето равнище през следващите три месеца. 

бк5 бк5

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Така е, идва пролет. Климата се променя. Дори и в колониите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още