IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi ще инвестира около 10 млрд. долара в производството на електромобили

Базираната в Пекин компания ще възложи сглобяването на автомобилите на подизпълнители, модел, който тя използва и за своите смартфони

14:52 | 30.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на смартфони Xiaomi Corp. планира да инвестира около 10 милиарда долара през следващото десетилетие за производство на електрически автомобили, предприемайки най-мащабната си трансформация досега, за да спечели дял от бързоразвиващия се пазар на електромобили в Китай, пише Bloomberg.

Съоснователят на концерна, милиардерът Лей Дзюн, ще ръководи новото, самостоятелно подразделение, което ще инвестира първоначално 10 млрд. юана (1,5 млрд. долара) в производство на интелигентни превозни средства, заяви компанията. 

Xiaomi се присъединява към технологични гиганти като Apple Inc. и Huawei Technologies Co. в стремежа си да диверсифицира допълнително своя бизнес и да се възползва от оптимизма сред потребителите, инвеститорите и политиците относно електрификацията на транспорта.

Компанията може да инвестира общо 100 млрд. юана за проекта през следващите три години, включително чрез външно финансиране, споделя източник, запознат с темата.

Xiaomi ще може да осигури 60% от предвидената сума.

Концернът води преговори с един от заводите на китайския автомобилен концерн Great Wall в азиатската страна, който да произвежда електромобили с нейната марка, посочват двама източници.

Така един от най-големите производители на смартфони в света ще стане поредната компания на вече пренаселения пазар на електромобили, на който властват имена като Tesla Inc. Nio Inc. и Xpeng Ing.

Онлайн търсачката Baidu Inc. и Geely Automobile Holdings Ltd. също обединяват усилия, за да произвеждат електромобили.

Продажбите на електрически превозни средства в Китай може да се покачат с повече от 50% през тази година, тъй като потребителите се насочват към по-чисти автомобили, където производствените разходи са по-ниски.

Базираната в Пекин компания ще възложи сглобяването на автомобилите на подизпълнители, модел, който тя използва и за своите смартфони. Xiaomi разчита на услугите на концерни като тайванския Foxconn Technology Group, които сглобяват нейните мобилни устройства.

Същевременно Xiaomi продължава да развива сегмента си с потребителска електроника. Предвид дефицита на чипове по света, който доведе до спирането на дейността на някои компании през последната година, фирмата намира начин да се възползва от ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Дръжката, дръжката, на Тесла-та дръжката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още