IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхове около доходността по облигациите оцветяват в червено щатските индекси*

Акциите на Nvidia, Intel, Broadcom и AMD поевтиняват на фона на продължаващата криза с недостига на чипове

18:15 | 30.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват днешната сесия на червена територия, като инвеститорите отново гледат с тревога към нарастващата доходност по американските държавни ценни книжа, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,15% до 33 120,02 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 0,27 на сто до 3960,45 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 48,68 пункта, или 0,37%, от стойността си, смъквайки се до ниво от 13 010,96 пункта.

Акциите на Microsoft, Apple и Amazon поевтиняват съответно с 1,3%, 1,7 на сто и 0,8%. Цената на книжата на Tesla се понижава с 0,3 на сто.

При производителите на полупроводници акциите на Nvidia, Intel, Broadcom и AMD поевтиняват съответно с 1,15%, 1,6 на сто, 3,9% и 2,2 на сто на фона на продължаващата криза при доставките на чипове.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации нараства до 1,77%, отчитайки най-високото си ниво за последните 14 месеца на фона на продължаващите ваксинации и разходите за инфраструктура, които подкрепят очакванията за бързо и широко икономическо възстановяване и ускорена инфлация.

щатски щатски

Инвеститорите обърнаха внимание и на изказването на новия член на Управителния съвет на Федералния резерв на САЩ Кристофър Уолър. Той посочи, че централната банка няма да промени политиките си за лихвените проценти или покупката на облигации, за да помогне за финансирането на растящия дефицит на федералното правителство. 

„Заради големия фискален дефицит и растящия федерален дълг се появи схващане, че Федералният резерв ще се поддаде на натиска да запази лихвите ниски, за да помогне за обслужването на дълга и да поддържа покупките на активи, за да помогне за финансирането на федералното правителство“, коментира Уолър в изказване, подготвено за онлайн събитие на Peterson Institute for International Economics.

Акциите на ViacomCBS и Discovery леко се възстановяват, след като отчетоха сериозни загуби през миналата седмица на фона на краха на частната инвестиционна компания Archegos Capital Management, която беше принудена да ликвидира своята позиция в редица медийни акции.

Книжата на ViacomCBS поскъпват с 4,4 на сто, докато тези на Discovery прибавят над 7% към стойността си.

При валутната търговия доларовият индекс записва ръст от 0,34% до 93,26 пункта. Еврото се търгува при спад в стойността от 0,31% спрямо щатската валута срещу 1,173 долара.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,15 на сто до 64,23 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняват с 1,54% до 60,61 долара за барел.

При търговията с благородни метали цената на златото се понижава с 1% до 1697,60 долара за тройунция, достигайки 3-седмично дъно.

*Информацията е актуална към 17:55 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още