IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кантарджиев: 1,8 милиона у нас са с имунитет срещу COVID-19

Намираме се в плато, до седмица очакваме спад на заболелите, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

11:08 | 31.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тодор Кантарджиев <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Тодор Кантарджиев Снимка: БГНЕС

Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се налага, защото когато те продължат повече от две седмици, се натрупва умора в обществото и органите, които осъществяват контрола.

Това каза по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че в момента се намираме в плато и до седмица се очаква спад на заболелите.

Намираме се в плато, до седмица очакваме спад на заболелите, заяви проф. Кантарджиев.

Той обясни, че официално преболедувалите са около 300 хил., а като се прибавят хората, които не са влезли в статистиката, броят на срещналите се с COVID-19 скача до над 1,2 млн. Около 450 хил. души пък са ваксинирани. Според него тези цифри показват, че с имунитет са близо 2 млн. българи. "Мисля, че около 1,8 млн. души са с имунитет срещу вируса", каза професорът.

Лечението в болниците

Медикът призна, че ситуацията в лечебните заведения е сложна, но оптимистичната новина е, че хоспитализираните са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Според него, когато започнат 10 души да заразяват 20 и нагоре, тогава ситуацията ще се влоши. 

„Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите“, добави той.

Ваксините и новите варианти на вируса

Проф. Кантарджиев посочи, че стратегията е всички получени количества ваксини да се прилагат веднага. Според него до края на лятото трябва да се постигне колективен имунитет, така че да се ограничи разпространението на заразата. Той обясни, че се натрупват знания и затова препоръките за употреба на препаратите се променят.

„Обществото е много чувствително към страничните явления. Най-малкото съмнение за случаи кара да се намали темпът или да се спре ваксинирането. Засега сигурна връзка между ваксините и страничните реакции няма“, посочи той.

Относно новия британски вариант на коронавируса проф. Кантарджиев заяви, че от него трябва да се пазят повече младите хора и бременните жени. Той уточни, че при тази разновидност рядко се губи обоняние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
abc
преди 2 години
И как ги преброи 1.8 млн?!Шегаджия.Но с власт.Аман!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още