IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания неочаквано намаляват през март

В същото време цените на апартаментите в Лондон показват първи признаци на възстановяване след срива заради пандемията

11:51 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са намалели неочаквано този месец, тъй като купувачите са били в очакване на изтичането на временната данъчна отстъпка при покупките на жилища, предава Bloomberg.

Цените са намалели с 0,2% спрямо февруари до средно 232 134 паунда (319 хил. долара), сочат данните на Nationwide Building Society. Те са нараснали с 5,7% спрямо година по-рано. Икономисти очакваха ръст от 0,4% за месеца.

Британският имотен пазар процъфтява през последните месеци, отърсвайки се от най-тежката рецесия от три века насам. Правителството стимулира търсенето, като предостави на купувачите временна данъчна отстъпка и я удължи в годишния бюджет на финансовото министерство, представен на 3 март. Великобритания Великобритания

Цените намаляха през януари, по данни на Land Registry, но оттогава оптимизмът за перспективите пред икономиката се засили, а допитвания показаха, че хората са неуморими в желанието си за преместване, след като месеци наред бяха принудени да си останат у дома. Лондон е най-слабо представящият се регион.

„Забавянето през март вероятно отразява отслабването на търсенето преди първоначално обявения край на ваканцията от гербовия налог преди финансовият министър да обяви удължаването му при представянето на бюджета“, коментира главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Макар по думите му да е вероятно активността да остане силна през идните шест месеца, перспективите след това не са толкова сигурни.

„Възможно е възстановяването да продължи да набира инерция, а промените в търсенето на жилища в резултат на пандемията да продължат да подкрепят пазара“, казва Гарднър. „Но ако трудовият пазар отслабне към края на годината с оттеглянето на подкрепата на правителството, както очакват повечето анализатори, тогава дейността вероятно ще се забави с приближаването на края на 2021 г., може би рязко“, допълва той.

В същото време пазарът на апартаменти в Лондон отново показва признаци на живот, след като заради пандемията цените намаляха до най-ниското им ниво от близо пет години насам.

Средната продажна цена на апартамент в града е близо 518 хил. паунда (714 хил. долара) в края на февруари, с 1,2% повече спрямо дъното си през октомври, тъй като бързото разпространение на ваксините прави живота в града отново по-привлекателен, сочат данни на компанията Acadata. Анализатори обаче предупреждават, че има значително забавяне в регистрирането на продажбите на жилища в момента и данните може да бъдат ревизирани. Лондон Лондон

Строителни предприемачи, очакващи ръст на търсенето на апартаменти в Лондон, се надяват, че покачването на цените е първи знак за възстановяване въпреки забавянето на по-широкия жилищен пазар във Великобритания. Цените на апартаментите в британската столица са намалели с над 10% спрямо декември 2019 г., сочи анализът на Acadata.

Това може да е засегнало компаниите за жилищно строителство, които планираха да построят близо 500 сгради с най-малко 20 етажа в града, показват данни на имотната компания Molior. Към началото на годината има 123 проекта с подобни размери в етап на строеж спрямо едва 21 преди десет години.

Купувачите започват да гледат към периода след пандемията с набирането на скорост на програмата за ваксиниране във Великобритания, коментира Ивона Ховенко, анализатор на недвижимите имоти в Bloomberg Intelligence.

„Ще има група хора, които ще искат да се наслаждават на удоволствията от живота в града, след като са били лишени от тях толкова дълго време“, а чуждестранни купувачи може да се възползват от слабия паунд спрямо дългосрочния среден обменен курс с долара, допълва тя.

По-късно тази година обаче волатилността може да се засили. Комбинацията от забавяне на икономиката заради Brexit и края на данъчната ваканция при покупките на жилища ще натежат върху жилищния пазар в столицата в бъдеще, очакват изследователи от  London School of Economics.

„Очакваме необичайната в исторически план ситуация, при който забавянето на жилищния пазар е по-значително в Лондон и Югоизточна Англия, отколкото в повечето други части на Великобритания“, коментира Пол Чешър, преподавател по икономическа география в LSE и съавтор на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още