IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се времето за европейски въглероден клуб

САЩ трябва да се присъединят към инициативата, коментира Financial Times

11:16 | 01.04.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Посещавайки Европа през март, Джон Кери, посланикът за климата на американския президент Джо Байдън, призова ЕС да отложи плановете за вносни мита, свързани с въглерода, и да ги остави като „крайна мярка“. Отговорът на Европа трябва да бъде, че относно климата вече е време за крайни мерки и да покани Байдън и Кери да се присъединят, вместо да се противопоставят на инициативата, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Европейската комисия обеща на страните членки на ЕС да публикува планове за така наречения „механизъм за гранична въглеродна корекция“ (CBAM) това лято. Това отразява брутален факт: такива зелени мита са необходими, за да изпълни Европа амбициозните си ангажименти към зелената икономика. Макар че много политически битки остават нерешени, се вижда нова решителност чрез бързо екологизиращите се приоритети на европейските правителства и институциите на ЕС, включително нарастваща готовност за използване на финансовата система в подкрепа на зелената трансформация. 

Тези амбиции означават, че въглеродните емисии трябва да станат много по-скъпи. Това е въпрос на логика. Необходимо условие за декарбонизиране на всяка икономика е достатъчно производители и потребители да виждат финансово предимство в преминаването към дейности с ниски, нулеви или отрицателни въглеродни емисии. Това може да се получи пряко, от въглеродни данъци или разрешителни за емисии, или косвено, от налагане на количествени правила, определящи колко различните дейности могат да отделят.

Някои правителства вече извлякоха полза от необходимостта и обявиха дългосрочни насоки за цените на въглерода, за да създадат прозрачни и предсказуеми условия за инвестиционни решения. Канада планира да увеличи федералния си данък върху въглерода от 24 долара на тон на 170 долара през 2030 г. За същата година Норвегия цели данък от 230 долара на тон въглеродни емисии. Въпрос на време е ЕС да последва примера.

Но подобна стратегия не може да бъде поддържана без CBAM. В глобалната икономика значителната местна цена на въглерода просто ще премести най-интензивните въглеродни дейности другаде – процес, известен като „изтичане на въглерод“. Досега това не е голям проблем в по-голямата част от Европа. Въглеродните емисии, свързани с всички консумирани стоки, включително вноса, са по-високи от емисиите само от производството. Но в повечето големи страни от ЕС разликата не се увеличава, както би станало, ако изтичането на въглерод расте (в Обединеното кралство и Швейцария обаче разликата нарасна).

Това непременно ще се промени, след като декарбонизацията се предприеме сериозно. Изтичането на въглерод би направило ценообразуването му губещо не само икономически, но и политически.

Климатичната политика вече се привежда в безмислено съответствие с класите и културните конфликти. Политика, за която се смята, че ще съсипе европейската индустрия без глобални климатични ползи, би предизвикала реакция срещу зелената промяна, която ще направи протестите на жълтите жилетки във Франция да изглеждат като детска истерия. Бунтовните популисти на континента, в момента отстъпили на заден план заради изискванията на пандемията за компетентност, ще се завърнат с нови сили. Бизнес интересите биха могли да бъдат на тяхна страна.

Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Бързорастящи (1м/ден) Бамбукови Хибриди и/или Кафяви Водорасли Гигантски Келп - най-бързорастящият Организъм на Земята, консумират единствено вода и въздух (с колкото се може повече СО2 в него), произвеждат в изобилие Кислород и Въглеводороди, и могат да предложат гигантски добиви от Биомаса за производство на 100% Карбон-Неутрални БиоГорива като Прахово Гориво за Газо-Прахови Горелки (wtsab.com) и Турбини, Биогаз, БиоЕтанол, БиоМетан ( + евтин Водород от БиоМетана - чрез Стийм Реформинг ), Пелети, Горивно & Готварско Олио + БиоДизел, плюс още над 100 вида стерилно-чисти храни, фуражи, торове, брашна, протеини, масла, пулпове, влакна, строителни и др. материали, на почти нулева себестойност и при най-ниската възможна стартова инвестиция. Чиновниците все още не са проумели, че нисковъглеродната икономика не само изисква сериозни инвестиции, но и генерира невъобразими печалби, несравними с нищо друго.https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://nula-energia.alle.bghttps://biodizel.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Какви устойчивости при водорода?Водородната икономика е най, ама най най голямата глупост, на която тези брюкселски зелки са способни да измислят. Може би единствената по-голяма глупост е въглеродната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
да зечекна пак , в турция са построени 1,6ГВт геотермални електроцентрали (77 съоръжения) за около $3,5-4млрд . да , има преференциална цена за изкупуване на токът от тях , но тя важи за по 10 години . останалите до края на експлотационният срок на съоръженията (средно60-70-80г) ще си е на пазарен принцип . потенциалът на държавата е изчислен за около 4,5ГВт . копаенето на кладенец до 1км дълбочина е около $300 за всеки метър , а за до3км дълбочина е около $1000 на метър . в ЕС има фондове за съфинансиране на подобни проекти . потенциалът в БГ е за около 3ГВт . у нас добрите геотермални полета са на около 1500м дълбочина . на по-дълбоки места са правени много нарядко изследвания . защо не се организират подобни инициативи , при условие че сме земетръсна зона и минават разломи през БГ не ми е ясно . вместо това се финансират ядрени гигаватови безумия за десетки милиарди , които ще натоварят допълнително цените на токът на бъдещите поколения векове наред . а за слънчевата и вятърната енергия въобще пък не ми се започва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
да не вземе некой в министерство на енергетиката или на промишлеността да се изненада 2030г ... :))) ... или ревльовците от синдикатите да църкат , че незнам си колко хиляди оставали на улицата ... те , 10 години аванс за преквалификация има и за въвеждане на нови технологии . на други места по света 2030 ще са приключили с внедряването на въглеродно неутрални и устойчиви процеси и ще са забравили какво е това ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още