IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите ограничават поръчките на дълг, за да разгонят хедж фондовете

Инвеститори, които целят бърза печалба от емисиите, завишават поръчки, за да си гарантират, че ще получат поне нещо, но това изкривява данните за търсенето

14:19 | 01.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мащабната програма на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации подхранва търговията с държавен дълг в еврозоната, а някои инвеститори значително надценяват поръчките си при продажби на облигации в опит да си осигурят желаните книжа. Някои правителства обаче вече казват, че това е достатъчно.

Кредитополучателите, включително Европейският съюз (ЕС), Франция и Испания, се опитват да ограничат поръчките от хедж фондове при продажбата на синдикирани облигации, съобщават за Ройтерс държавен служител и четири банкови източници, участвали в сделки. Целта е да се спре потокът от завишени поръчки от тези фондове, които значително надценяват търсенето в опит да си гарантират, че ще купят желаното количество облигации, според източниците.

"Притеснението е, че ако нямате правилната картина, може да направите грешки в бъдеще относно това какво е действителното търсене на облигациите", казва Стелиос Леониду, който управлява емитирането на дългове в Кипър. Пред информационната агенция той посочва, че е повдигнал въпроса пред банките, но не пояснява дали страната му планира да ограничи поръчките.

Инвеститорите се втурнаха да купуват държавен дълг отчасти заради сериозното присъствие на ЕЦБ на вторичния пазар с цел укрепване на икономиката. Това затруднява инвеститорите да си намерят облигации, които да купуват.

Някои други инвеститори, подобно на хедж фондовете, се стремят към бързи печалби, като купуват държавни облигации и ги продават на ЕЦБ на вторичния пазар.

Ръстът на поръчките е толкова силен в последно време, че службите за управление на държавния дълг започват да дават отпор. Двама банкери коментират, че са виждали хедж фондове да правят поръчки, които надхвърлят съвкупността на управляваните от тях активи.

Европейският съюз ограничава поръчките, предимно от хедж фондове, от началото на годината, а Франция го направи през март, посочват същите банкери, които са се съгласили да говорят при условие, че тяхната анонимност бъде запазена. Те не казват обаче какви са били ограниченията. Испания също е ограничила поръчки на дълг през февруари.

Мениджърите в банките обясняват на клиентите си по време на процеса по покупко-продажба на държавен дълг, че емитентът ще ограничи техните поръчки, т.е. наддаването над определена граница няма да бъде взето под внимание.

Говорител на Европейската комисия (ЕК) посочва, че се прилага политика за разпределение в съответствие със законодателството на ЕС за ценните книжа. От френската служба за управление на държавния дълг коментират, че няма конкретно ограничение на размера на поръчките, но че банките са инструктирани да накарат инвеститорите да разберат, че ще се изпълняват поръчки, които са „съобразени“ с това, което инвеститорите могат разумно да очакват, че ще получат.

Испания казва, че ограничения на поръчките се прилагат от няколко години "еднакво за всички категории инвеститори".

От ЕЦБ отказват коментар.

Държавните облигации са необходим актив за много инвеститори, които имат нужда от тях в портфейли за управление на риска и възвръщаемостта. Някои хедж фондове и други инвеститори търгуват с облигациите, което улеснява покупко-продажбата на дълг на пазарите.

Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
И аз като хедж фънд се разгоних тия дни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 3 години
Разкарайте ЕЦБ от вторичния пазар и ще видите какво е действителното търсене :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още