IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Македония се включва в LNG терминала в Александруполис

Скопие ще отдели 380 млн. евро за участие в този проект, обясни премиерът Зоран Заев

12:12 | 01.04.21 г. 2
<p>
	<em>Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

Национални енергетски ресурси (НЕР), държавната енергийна компания на Северна Македония, официално влиза в проекта за изграждане на терминала за втечнен газ край Александруполис.

Подписан е и отделен меморандум между Електрани на Северна Македонија (ЕСМ), също държавна компания, и гръцката Gastrade за разпределяне на капацитета на терминала, става ясно от съобщение на сайта на ЕСМ.

НЕР ще купи част от дела на Елени Асмина Копелузу от Gastrade, която трябва да изгради терминала. В нея съакционер с дял от 20% е и българската газопреносна компания "Булгартрансгаз".

Договорът беше подписан в Скопие в присъствието на премиера Зоран Заев.

"Участваме с дял от 25% в газовия терминал", коментира той и допълни, че инвестицията, която прави държавата, е на стойност над 380 млн. евро. Целта е повишаването на доставките на природен газ за Северна Македония, обясни още премиерът.

"Доставките на природен газ за компаниите и домакинствата ще доведе до намаляване на разходите им, но също така и до намаляване на замърсяването и опазването на околната среда, тоест по-добри условия за живот на гражданите на Северна Македония", каза още Заев при подписването на договора.

Към момента Северна Македония получава природен газ почти изцяло от България.

Терминалът за втечнен газ ще бъде изграден на 17 километра от Александруполис и ще бъде с капацитет от доставки на 5,5 млрд. куб. метра газ годишно и съхранение на 170 хил. куб. метра. Изграждането му е обвързано с проектите за междусистемната връзка между България и Гърция (IGB), както и други проекти в региона, сред които връзката между Гърция и Северна Македония, както и тази между България и Сърбия.

Очакванията са терминалът да бъде въведен в експлоатация през 2023 г.

В региона в момента има само един терминал за втечнен газ - край Ревитуса, посочват от Gastrade в своето прессъобщение по повод включването на Северна Македония в проекта.

Преди влизането на НЕР в проекта акционери в Gastrade са кипърската Gaslog Cyprus Investments, гръцката газова DEPA и "Булгартрангаз", всеки с по 20%. Най-големият акционер е физическото лице Елени Асмина Копелузу с дял от 40 на сто от акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Много малко, за добре дошъл в НАТО трябваше барем 50% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
Елени Асмина Копелузу е почивала на охридското езеро и е размислила след няколко отлежали над една пролетна салата и е дала 25% на съседите ... брех тези северомакедонци , турнаха всички в малкия си джоб ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още