IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните действия в Донбас пак се разпалват

Четирима украински войници бяха убити, което изостря конфликта между Украйна и Русия и доведе до нови взаимни обвинения

13:50 | 01.04.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тлеещата седемгодишна война на Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти в източните ѝ региони рязко се разпали през последните дни след най-тежките сблъсъци от месеци.

Четирима украински войници бяха убити - най-големият брой жертви на правителствените сили на Киев от последното нестабилно прекратяване на огъня в сила от юли миналата година, след продължила няколко часа битка миналия петък северно от сепаратистката крепост Донецк, пише FT.

Киев и Москва се обвиняват взаимно заради ескалацията на конфликта, който отне около 14 хил. човешки живота, откакто Русия анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г.

Кремъл обвинява украинските сили в подновяването на военните действия като прелюдия към пълномащабни боеве, след като войната се успокои през 2015 г. вследствие на нестабилното мирно споразумение от Минск, постигнато с посредничеството на Франция и Германия.

„Изразяваме загриженост от нарастващото напрежение и от това, че украинската страна може да прибегне до провокативни действия, които могат да доведат до война. Наистина не искаме да виждаме това“, коментира Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, пред репортери, цитиран от информационната агенция Интерфакс.

Той отрича участие на Русия в конфликта въпреки доказателствата, че Москва контролира сепаратистите, както и определя военните действия като „гражданска война“.

Песков коментира, че Путин е подчертал "липсата на алтернатива" на споразумението от Минск по време на телефонен разговор с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел. Путин обвинява Украйна, че не е изпълнила задълженията си по договора и казва, че страната е "провокирала" неотдавнашното разпалване на конфликта, според Кремъл.

Пактът е подложен на натиск поради нежеланието на Русия да признае ролята си във войната и съпротивата на Украйна да даде на двете конфликтни области автономия в конституцията си.

За последно Меркел, Макрон и Путин се срещаха с президента на Украйна Володимир Зеленски, за да обсъдят споразуменията в Париж през 2019 г., но не постигнаха голям напредък.

Песков казва, че Путин, Макрон и Меркел са се съгласили, че нова среща на върха е „от съществено значение“, но е вероятно такава да се състои едва след възобновяване на преговорите въз основа на срещата от 2019 г. в Париж.

САЩ изразяват загриженост заради изострянето на конфликта в последните седмици. В понеделник съветникът по националната сигурност Джейк Съливан е казал на Андрей Ермак, ръководител на кабинета на Зеленски, че САЩ имат „непоклатима подкрепа за украинския суверенитет, териториална цялост и евроатлантически стремежи“.

Европейското командване на САЩ е повишило нивото си на наблюдение до „потенциална неизбежна криза“, което е най-високото, според New York Times.

Пентагонът казва: „Ние сме наясно с докладите и наблюдаваме ситуацията. Ние обаче няма да говорим по въпросите на разузнаването, но ще предоставим актуализация, когато е подходящо да го направим. Що се отнася до нивата, ние не обсъждаме подробности за разузнаването от съображения за сигурност на операциите“.

Киев и западните поддръжници на Украйна обвиняват Русия в организирането и подхранването на прокси войната в украинския регион Донбас. През последните седмици служители предупреждават за военни натрупвания в близост до зоната на конфликта и за учения в Крим, който пък има проблем с доставките на вода, тъй като Украйна спря достъпа до ВиК мрежата си след анексирането на полуострова.

В обръщение към украинския парламент във вторник заради смъртта на войниците Руслан Хомчак, главнокомандващ въоръжените сили на Украйна, коментира, че поведението на Русия е "агресивно" и представлява "заплаха за военната сигурност на държавата". „Под прикритието на контролни упражнения. . . руските въоръжени сили постепенно увеличават войските си близо до държавната граница на Украйна на север, изток и юг “, посочва той.

Държавният департамент на САЩ посочва, че е запознат с украинските военни доклади относно движението на руските войски по границите на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря по телефона с украинския външен министър Дмитро Кулеба в сряда. „Секретарят потвърди непоклатимата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на продължаващата агресия на Русия в Донбас и Крим“, посочват от Държавния департамент.

По-късно същия ден Леонид Кравчук, ръководител на украинската делегация за мирните преговори в Минск, коментира, че руските му колеги са отказали да подкрепят предложението, призоваващо за ново прекратяване на огъня от 1 април. „Не разбирам защо руската делегация не смята за необходимо да се съсредоточи върху спасяването на живота на хората“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ооо, и ти се оказа от тайните любовници на джуджи... хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
Кое защо? ти грамотен ли си? Хвани прочети устава на НАТО.Ако вкараш държава с териториален спор вкарваш НАТО автоматично във война.Той екипа на деменциралия некролог в белия дом това се мъчи да направи, но ест все се надявам някой разумен да е останал там. В противен случай ще има "заря".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И гнусняре, нищо вярно няма в написаното от теб! Първо - на никой не е забранено да говори на руски! Това е абсолютна лъжа! Второ - това "рускоезично" население е една глупост, всички са учили руски в училище, но това не ги прави руснаци! Елементарен пример - проруските партии нямаше да запишат толкова жалък резултат на изборите, ако не беше така! Нещастен цър.вул!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Гнусняр, толкова си жалък ибр.икчия копейник, че ми се повръща от теб!Не ви искат бе, мръсни московски цър.вули, и там не ви искат! Никъде нормалните хора не ви искат, защото където стъпи мръсния *** ботуш, идва мизерията! Една държава,няма, където алкохолизираните отпадъци да са били и тя да добре! Нито една!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Когато въоръжим Украйна с ракети с ядрени бойн глави, друга песен ще запеете, тpoлче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Защо? Защото са ги завладели, а Александър ||| е забранил да се учи на украински(мова) в училищата и университетите? Защото е забранил и издаването на книги и вестници на украински? Защото са подчинил Киевската Патриаршия на московската? И всичко това са да ги порусчат(аналог с потурчването). Ами даже и турците не са ни забранявали да ползваме българския и българска екзархия създадоха. Извода е че турците не струват, а руснаците два пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
abdul
преди 2 години
не може да влезе в НАТО държава с териториални спорове.Ти или си *** или си неграмотен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Къв бой ще има бе ***. Велика Русия тръгна за Киев, а стигна само до първия украински град хахаха Украйна е свободна и никога повече няма да бъде под руския ботуш. До две години е в НАТО и ЕС. Украинците ще мрзят в червата си руснаците, за всяка майка, син, баща, убити от руския окупатор. Украйна е втора Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
baba_meca
преди 2 години
В САЩ отново са демократите на власт и това едва ли е съвпадение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
голем войнолюб излезнА ... кой те знае каква мижитурка си иначе ... щом от ваксините те е шубе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още