IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: САЩ се притесняват от засилена активност на Русия в Източна Европа

Вашингтон следи внимателно подновените военни действия в Донецк, както и увеличената активност на руски военни самолети

22:42 | 01.04.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Пентагона са под напрежение във връзка с засилващата се активност на Русия в Източна Европа и в Арктика през последните дни, съобщава американското издание на Politico, позовавайки се на свои източници.

Опасенията се увеличават на фона на подновените военни действия между подкрепените от Русия сепаратисти и украинската армия в Донецк, които сложиха край на обявеното през юни примирие в региона. Руските военни започват да струпват военна техника по границите с Украйна, посочват още американски военни.

В допълнение и самолети на НАТО са вдигани 10 пъти под тревога в началото на седмицата в отговор на необичайно голям брой руски военни самолети, летящи в близост до въздушното пространство на Алианса. А три руски ядрени подводници разбиха ледовете в Арктика, което в САЩ се възприема като демонстрация на сила в регион, в който Вашингтон има интереси.

Говорител на Европейското командване на американските Въоръжени сили не потвърждава информацията на Politico за повишената степен на тревога. "Следим ситуацията много внимателно", допълва обаче кап. Уенди Снайдър.

Засилването на активността е предизвикателство за администрацията на Белия дом, особено на фона на заявките на президента Джо Байдън да бъде по-твърд в отношенията си с Русия от своя предшественик Доналд Тръмп.

Преди дни Байдън определи руския си колега Владимир Путин с думата "убиец" и обеща да държи Москва отговорна за хакерски атаки, включително и срещу базираната в Тексас Solarwinds, която засегна поне 100 американски компании и девет федерални агенции.

Новият американски президент одобри наскоро и допълнителна помощ за Украйна за подсилване на границите с Русия на стойност 125 млн. долара, припомня още Politico. От 2014 година насам САЩ са поели ангажименти за 2 млрд. долара, свързани с безопасността на Украйна, включително и осигуряване на системи за противотанкови ракети "Хавелин".

Джо Байдън е свързан с Украйна още като вицепрезидент в администрацията на Обама. Той беше главен пратеник на САЩ в Киев след анексирането на Крим от страна на Русия, отбелязва още американското издание.
Източници на Politico коментират още, че Байдън е оказвал натиск за изпращане на американски сили за обучение на украинската армия.

Пентагонът е споделил своите опасения за засилващата се активност на Русия в Украйна пред своите съюзници от НАТО, коментира говорител на американското военно министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
redcretin
преди 3 години
Ся джуджи като умре , дядята ще изчезне също :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Не че нещо, но мисля време е да смениш ник-а на дядо Вова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Мух.льо, както обикновено московските ибр.икчии ще наречете черното - бяло, но това вече не върши работа.Русия нахлу в Украйна, а не обратното! Как изобщо ще си позволяваш да си отваряш кариесния плювалник и да обвиняваш Украйна, че се била осмелила да се защити на собствената си територия от *** на Мордор??! Нагло и просто същество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Вашингтон следи внимателно подновените военни действия в Донецк, както и увеличената активност на руски военни самолетиЩом тука вече надяват вой, ще има война.И тук пак никак, ама никак няма да видят, колко влакови композиции танкове, гаубици и пр. тежка военна техника Украйна струпа на Донбас.Дори и дуло на 152 мм. гаубица да им заврат в очите - нищо!Никс! Йок! Nothing! Nichts! Rien! Nada! Ninguna cosa!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още