IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албена Спасова: Технологиите могат да направят образованието персонализирано

Инфраструктурата е едно от големите предизвикателства при онлайн обучението, посочи директорът на програма „Образование“ към Microsoft

16:40 | 01.04.21 г. 1
Албена Спасова: Технологиите могат да направят образованието персонализирано

Инфраструктурата е едно от големите предизвикателства при онлайн обучението, но са налице и други предизвикателства. При отдалеченото образование учениците се чувстват сякаш са поставени в изолация и не са щастливи от образователния процес. А технологиите всъщност могат да направят образованието по-персонализирано. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Албена Спасова, директор на програма „Образование“ към Microsoft.

„Традиционният начин на обучение не може да бъде прехвърлен в онлайн среда. Трябва да създадем нов начин на обучение“, категорична е тя.

„Предизвикателствата, които наблюдаваме, от една страна, са културните, свързани с нашите навици, като някои от нас прегръщат новите възможности , а други са по-плахи. Другите предизвикателства са практическите, тъй като не всички имаха условия и умения“, посочи експертът. 

Спасова съобщи, че Microsoft и Министерството на образованието са последователни в изграждането на различни форми на помощ, който са насочени към родители, деца и учители.

„Ситуацията е доста несигурна и не е ясно по какъв начин ще продължи образователния процес, така че ние всички трябва да сме гъвкави и отговорни, защото политиката не би могла да възпита този дефицит на отговорност, който съществува“, е мнението на Спасова.

Тя отбеляза, че най-малките са най-уязвими, но Министерство на образованието се стреми да осигури най-оптималния процес на учене, за да създаде качествено образование.

„Това, което се забеляза в началото на пандемията, е, че не всички семейства имат достъп до интернет и устройства, които да предоставят на децата си и това което наблюдаваме е централизиран подход за предотвратяване на тези неравенства“, обясни тя.

Спасова заяви, че в един свързан свят технологиите не ни разделят, а ни свързват и това което се забелязва като усилия е похвално.

„През годините се видеха много дискусии за технологиите и по никакъв начин не се смяташе, че те имат роля в образованието“, напомни тя. „Изправени сме в ситуация, която не можем да променим, но можем да организираме образованието така, че да повишим емоционалната интелигентност на децата. Също така можем да използваме технологиите в учебния процес така, че да го направим много по-жив“, смята Спасова.

Как ще се компенсират образователните дефицити от пандемията? Какъв е начинът да се повиши интелигентността на децата? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
4i40
преди 2 години
Може..Ако таксите се вдигнат 10 пъти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още