IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаос с ваксинирането в Полша повдига въпроси за управлението на кризата

Полското правителство опита да активизира кампанията по ваксиниране срещу коронавируса, но се получи грешка в системата

17:32 | 01.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Системата за записване за ваксиниране срещу коронавируса в Полша се срина, след като изненадващо даде възможност за вписване на всички над 40 години, разказва европейското издание Politico. В момента право да се ваксинират имат хора над 60 години и някои служители в критични сектори.

Полското правителство планира поетапно ваксиниране на пълнолетното население и през април право трябва да имат хората над 50 години, а вече масовата ваксинация да се извърши през май.

Онлайн системата позволи по-рано днес (1 април) да се записват всички хора на възраст над 40 години. Дори и сайтът, на който се извършва регистрацията, пусна съобщение в своя акаунт в Twitter, че това не е първоаприлска шега.

Полски медии коментират, че основанието е, че ваксинацията на по-възрастните хора се бави.

Но само няколко часа по-късно здравният министър на Полша съобщи, че е станала грешка и временно системата ще бъде затворена.

В Twitter полското правителство обясни, че са искали да дадат възможност на хората във възрастовата група 40-59 години да могат да се запишат, но да получат дата, когато дойде техният ред - през май. Системата обаче е допуснала записването им за април и по тази причина регистрацията в момента е преустановена.

Около 60 хил. души в тази възрастова група са получили дати за ваксиниране по-рано, отколкото имат право, става ясно от съобщенията в Twitter. Властите ще се свържат с тях допълнително и ще им бъде издадена по-късна дата.

 

Все пак акцията имаше известен успех - на призивите за записване отговориха 680 хил. души, от които над 350 хил. във възрастовата група 40-59 години.

Получилият се хаос обаче повдигна въпроси дали полското правителство се справя с управлението на кризата. По данни на здравното министерство в последното денонощие в страната са починали 621 души. Новите случаи са рекорден брой - над 35,2 хил.

От началото на пандемията над 2,35 млн. поляци са заразени с коронавируса. Починалите приближават 54 хил.

Нивото на ваксиниране в Полша се движи около средното за ЕС, показват данните на Bloomberg. В страната са поставени малко над 6 млн. дози ваксини срещу коронавируса (включително първа и втора доза) и е обхванато около 8% от населението на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
нормалните хора се оправят с чай и малко диета ... троловете безб антибиотик и инжекция на могат ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Затвориха болниците, отмениха плановите операции, сринаха здравеопазването, затвориха хората по домовете има, не им дават да работят, спортуват, да водят нормален начин на живот, стрес до максимум нива. За 1 година разбиха здравето и психиката на милиади хора по света. Сега и обикновен грип да хване някой го кара тежко, поради гореописаните факти, но тъй като всичко се приписва на ковид ето ти предпоставка за зелевите, тиквени *** да хвърлят *** навсякъде, естествено без да осъзнават дори, че те са първите, които ще бъдат залети от вълната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
хаос ... ?! ... да дойдат да видят приемната на спешна помощ в пирогов / вма / исул ... :))) ... еле па след 2-3 седмици , щото са отварят заведения / ресторанти / молове / фитнеси ... да нема изненадани тогава ... грипче ... таман ще се разсополивиш и минава ... мангъров изписва чай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още