IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Европа се бави твърде много с ваксинацията

Италия задължи здравните си работници да се ваксинират срещу коронаворуса

19:51 | 01.04.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Световната здравна организация (СЗО) разкритикува днес неприемливо бавното темпо на ваксиниране срещу КОВИД-19 в Европа, която се сблъсква с най-обезпокояващата епидемиологична ситуация от месеци насам, предаде Ройтерс.

"Бавното темпо на ваксиниране удължава пандемията", подчерта европейският клон на СЗО. В изявление той подчертава, че новите случаи на коронавирус в Европа регистрират висок ръст през последните пет седмици.

"Ваксините са нашият най-добър път за излизане от пандемията. Те не само, че действат, но също са много ефикасни, за да ограничават инфекциите. Въпреки това осигуряването на тези ваксини е неприемливо бавно", заяви директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге. 

"Нека бъде ясно: ние трябва да ускорим процеса, като засилим производството, като намалим препятствията пред поставянето на ваксините и като използваме и най-малката доза, която имаме в запас", призова Клуге.

В зона Европа на СЗО, която включва над 50 страни, сред които и Русия и няколко държави от Централна Азия, броят на новите смъртни случаи превиши 24 000 миналата седмица и се доближава бързо до предела от един милион. Броят на новите седмични случаи на заразяване достигна 1,6 милиона, след като беше паднал под един милион преди пет седмици, отчита още СЗО.

Междувременно от днес здравните работници и фармацевтите в Италия са задължени да приемат ваксина срещу Covid-19 или рискуват да останат без заплащане. Правителството на Марио Драги одобри задължителната ваксинация „за да защити колкото е възможно повече медицинския и парамедицинския персонал, както и тези, които са в среда, която може да е по-изложена на риск от инфекция“, предава БГНЕС.

Ходът се случва след неотдавнашните огнища на Covid-19 в някои италиански болници, за които се смята, че са свързани със здравен персонал, отказал да се ваксинира.

Законът задължава публичния и частния здравен персонал, както и фармацевтите, да се ваксинират или рискуват да бъдат понижени или да им бъдат преустановени заплатите за осем месеца.

През март съдия в провинция Белуно в региона Венето отхвърли жалба от 10 здравни работници, които бяха отстранени без заплащане от два дома за грижи през февруари, след като отказаха ваксината.

В своето решение Анна Травия каза: „Ефективността на ваксината за предотвратяване на негативното развитие на болестта, причинена от вируса, е широко известна, както се вижда от драстичния спад на смъртните случаи сред категориите, които могат да се възползват от нея, като здравни работници и жители на домове за социални грижи“.

Италия също така въведе закон, който защитава медицинския персонал, използвал ваксина срещу Covid-19, от съдебни действия, ако пациент умре след получаване на такава. Мярката е въведена в отговор на разследване за непредумишлено убийство, започнато след смъртта на сицилиански мъж след получаване на ваксина срещу Covid-19.
Към четвъртък над 10 милиона души в Италия са получили първата доза ваксина срещу Covid-19, от които 3,1 милиона са получили и двете дози.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Заради едно грипче няма да може човек да работи определени длъжности?! Нещо не ти ли намирисва? Освен това анти-ваксър не човек който е против ваксините. Нещо ти куцат знанията ***, но това е разбираемо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Във всички англосаксонски страни хората се ваксинират, даже и с Астра-Зенека. Никой не се вторачва в 30 тромбози на 10 000 000 ваксинирани. Причината е, че при Пфайзера са 38, а при същият брой неваксинирани - още повече. Поне за Австралия желаещети ваксина са 70% от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
нещо не ти аресва ли ... ?! нъл в рассия и сръбско само казачок и хора ... ?! нали силна ръка да управлява ... ?! къде виждаш проблема ... ?! те окошарват гръмогласните антиваксърчета , разбирай пишещите из форумите ... като неончо , мишето , дядя вова , инженерчето , юлианчо ... не окошарват който не иска да се ваксинира ... :))) ... то който не иска да се ваксинира няма да може скоро да работи на определени длъжности ... нещо те притеснява ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Patilan
преди 3 години
Откакто влезнахме в ЕС, Европа все се бави ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Значи трябва да арестуват над половината население на Европа, САЩ, Канада, Австралия... хмм Тоест над половината население на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
а в сръбско , един стожер на прогресивният алианс около рассия , са започнали арести и въдворяване на антиваксърското племе ... :))) ... айде скоро и у нас ... трафичните данни се пазят поне 6 месеца ... нашата полиция спи ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още